Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 7 okt 2019
Leestijd: 1 minuut

Studenten lenen steeds vaker en meer geld

In 2019 bedroeg de totale Nederlandse studieschuld van oud-studenten en huidige studenten 19,3 miljard euro. Dat is 1,9 miljard meer dan het jaar ervoor.

De studieschuld loopt elk jaar op. Vooral vanaf 2015, toen het leenstelsel er kwam, lenen steeds meer studenten. Ook loopt sindsdien de gemiddelde studieschuld versneld op. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers. Volgens het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) maken de cijfers de „negatieve effecten van het leenstelsel duidelijk."

Hoog tijd voor nieuw systeem

Volgens ISO-voorzitter Kees Gillesse is de steun voor het leenstelsel afgebrokkeld en is het tijd voor een nieuw systeem. „Een hele generatie wordt meegegeven dat het normaal is om grote bedragen te lenen. Dat is geen goede boodschap."

1,4 miljoen mensen

In september 2015 is het nieuwe leenstelsel ingevoerd. Dit verving de basisbeurs. De gemiddelde studieschuld is sindsdien opgelopen van 12.400 euro in 2015 naar 13.700 euro in 2019. Ook het aantal studenten met een schuld is gegroeid: in 2019 hadden in totaal 1,4 miljoen mensen een studieschuld. Dat waren er 388.000 meer dan begin 2015.

Jongere generaties hebben vaker een studieschuld dan de oudere. Ook is de gemiddelde studieschuld dan hoger. Van de in 2000 geboren studenten hebben er 34.000 als ze 18 jaar zijn geleend om de studie te betalen. Dat is bijna drie keer zoveel als studenten die in 1994 zijn geboren op hun achttiende.

Het leenstelsel staat op dit moment politiek onder druk. Jongerenbeweging Coalitie-Y, die pleit voor een aanpak van het leenstelsel en herinvoering van een basisbeurs, heeft onlangs een manifest overhandigd aan premier Rutte. Acht politieke partijen en zo’n dertig (jongeren)partijen ondersteunen de beweging. De partijen vinden allemaal dat er te veel druk op jongeren is komen te liggen. Onder meer de invoering van een basisbeurs kan die druk verminderen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Studenten lenen steeds vaker en meer geld
Sluiten