Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 30 okt 2019
Leestijd: 1 minuut

Scheveningen wil twee vreugdevuren

Scheveningen wil komende jaarwisseling niet één, maar twee vuurstapels zien. De groep Vreugdevuur Scheveningen heeft een vergunning aangevraagd voor twee stapels pallets.

Die zouden elk 10 bij 10 bij 10 meter groot moeten worden. Grotere vuurstapels staat de gemeente niet toe. De beide stapels zouden naast elkaar op het Scheveningse strand moeten verrijzen, zegt een woordvoerder van de organisatoren na een bericht in het AD. Scheveningen hoopt eind november duidelijkheid van de gemeente te hebben.

Nieuwjaarsrivaliteit

Scheveningen heeft al jaren een nieuwjaarsrivaliteit met Duindorp, dat aan de andere kant van de haven ligt. De beide buurten proberen hogere houtstapels te bouwen dan de ander. Bij het begin van het nieuwe jaar worden die stapels in brand gestoken. Bij de afgelopen jaarwisseling ging het mis.

Vonkenregen

De Scheveningse houtstapel veroorzaakte een vonkenregen, die over het Haagse stadsdeel trok en daar schade aanrichtte. De Scheveningse stapel was ongeveer 38 meter hoog, hoger dan was afgesproken met de gemeente. Die deed echter te weinig om de afspraken te handhaven.

Die conclusie van de Onderzoeksraad voor Veiligheid leidde tot het opstappen van burgemeester Pauline Krikke. Voor deze jaarwisseling moeten de stapelbouwers in Scheveningen en in Duindorp een vergunning aanvragen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.