Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 25 okt 2019
Leestijd: 1 minuut

Ruim 100.000 minder mensen lid van de vakbond

Het aantal vakbondsleden blijft teruglopen, meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers. In 2019 waren er 101 duizend vakbondsleden minder dan in 2017, een daling van zes procent. Het is de op drie na sterkste daling sinds de start van de meting in 1901. De afname is het sterkst te zien onder jongeren tot 25 jaar. 

Eind maart 2019 waren 1,6 miljoen mensen aangesloten bij een vakbond, 101 duizend minder dan twee jaar eerder. Het ledenaantal is sinds 1988 niet meer zo laag geweest. De afname van 2019 is de op drie na grootste sinds 1901. Alleen in 1924, 1984 en 1985 was er, vergeleken met twee jaar eerder, een sterkere daling te zien.

Vanaf 2009 is er sprake van een dalende trend. Het aantal vakbondsleden nam in alle leeftijdsgroepen af. De daling was het sterkst te zien onder jongeren in de leeftijdscategorie tot en met 25 jaar (- 29 procent). Ook onder 25- tot 45-jarigen was er een daling, iets meer dan zes procent. In de leeftijdsgroep van 45 jaar tot de AOW-leeftijd was de afname met twee procent het kleinst. De daling onder mannen was iets groter dan onder vrouwen.

Nooit serieus nagedacht

De helft van alle werknemers die geen lid zijn van een vakbond, heeft nooit serieus nagedacht over lidmaatschap, blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) 2018 van het CBS en TNO. Van de werknemers was dertien procent van mening dat vakbonden geen invloed hebben op hun arbeidsvoorwaarden. Acht procent vond het lidmaatschap te duur en hetzelfde percentage vond dat vakbonden niet goed opkomen voor hun belangen.

Vooral jongeren geven aan nooit serieus nagedacht te hebben over het vakbondslidmaatschap. Oudere werknemers vinden vaker dan jongeren dat vakbonden niet goed opkomen voor de belangen van werknemers of dat vakbonden geen invloed hebben op hun arbeidsvoorwaarden. Ook vinden ze het lidmaatschap vaker dan jongeren te duur.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.