Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 19 okt 2019
Leestijd: 1 minuut

Reisadvies voor Chili aangescherpt vanwege gewelddadige demonstraties

Het reisadvies voor Chili is aangescherpt zo besloot het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat heeft te maken met de noodtoestand die in de hoofdstad Santiago is uitgeroepen, in verband met gewelddadige demonstraties tegen verhogingen van tarieven in het openbaar vervoer.

Nederlanders die in Chili zijn, doen er goed aan hun thuisbasis te laten weten hoe het met ze gaat, zegt het ministerie. De Nederlandse ambassade in het Zuid-Amerikaanse land volgt de situatie op de voet.

Vrijdag gingen in Santiago bussen in vlammen op, werden winkels geplunderd en werd brand gesticht in metrostations en verschillende kantoorpanden.

Metrokaartje

De noodtoestand geldt in eerste instantie voor vijftien dagen en beperkt de vrijheid van verkeer en vergadering. Als gevolg van de noodsituatie heeft de nationale voetbalbond dit weekend de wedstrijden opgeschort. Het leger zal gaan patrouilleren in de probleemgebieden in de stad met 7 miljoen inwoners. Vooralsnog is er geen avondklok ingesteld.

Chili is een van de rijkste landen in Latijns-Amerika, al kent het land ook een grote ongelijkheid tussen arm en rijk. De kosten van levensonderhoud staan hoog op de politieke agenda. De onrust begon toen de regering twee weken geleden de prijzen van het metrokaartje verhoogde van 800 naar 830 peso’s, een stijging van omgerekend 4 eurocent. Daarop gingen scholieren en studenten de barricades op.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.