Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 28 okt 2019
Leestijd: 2 minuten

‘Publiek heeft recht te weten wat misging bij vuurwerkramp’

Klokkenluider Paul van Buitenen dreigt alle informatie uit zijn onderzoek naar de vuurwerkramp in Enschede openbaar te maken als het Openbaar Ministerie niets doet met zijn aanklacht tegen de Nederlandse staat en de gemeente Enschede.

Van Buitenen deed maandag samen met drie belanghebbenden aangifte op een politiebureau in Enschede. „Ik heb gezegd dat we het er niet bij laten zitten. Ik wil druk op de ketel zetten door dan in etappes bijvoorbeeld namen van betrokkenen vrij te geven. Het publiek heeft er recht op te weten wat er mis ging", zei Van Buitenen na afloop.

Ontoereikende regelgeving

Na jarenlang onderzoek beschuldigt de klokkenluider de overheden ervan dat ze de ramp in mei 2000 zelf hebben veroorzaakt door ontoereikende regelgeving en daarna hun eigen fouten en falen hebben toegedekt. De aangifte van 41 pagina’s en het dossier van 1400 bladzijden is ook meteen doorgestuurd naar de officier van justitie in Arnhem.

Het deels geanonimiseerde onderzoek is vorig jaar al naar de Tweede Kamer gestuurd om een onderzoek los te peuteren bij de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Maar de inmiddels vertrokken OVV-voorzitter Tjibbe Joustra wees dat af, volgens Van Buitenen met verkeerde argumenten.

Ambtsmisdrijven

Volgens de klokkenluider hebben overheden, organisaties en tal van ambtenaren ambtsmisdrijven gepleegd zoals meineed en valsheid in geschrifte. Volgens Van Buitenen waren bijvoorbeeld de opslagregels voor vuurwerk ondeugdelijk en werden gevaarlijke stoffen niet goed geclassificeerd. Tien jaar eerder was de overheid daar door de vuurwerkramp in Culemborg al van op de hoogte, aldus zijn onderzoek. Als het OM niet overgaat tot vervolging, zal Van Buitenen onder meer de namen van de betrokken ambtenaren vrijgeven.

Uiteindelijk zijn de twee directeuren van de ontplofte fabriek S.E. Fireworks veroordeeld voor de ramp. Een van hen, Rudi Bakker, is een van de aangevers, samen met oud-rechercheur Jan Paalman en weduwe Mathilde van der Molen. Haar man was een brandweerman die omkwam bij de brand. In totaal vielen er 23 doden in de getroffen woonwijk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.