Redactie Metro
Redactie Metro Openbaar vervoer 5 okt 2019
Leestijd: 1 minuut

Proef NS met automatische ‘piloot’ in trein

Een trein met een automatische piloot. Zou jij het aandurven? Op de Hanzelijn tussen Lelystad en Zwolle rijdt er dit najaar nog een trein met een ‘automatische piloot’.

Volgens de Nederlandse Spoorwegen gaat het om een testrit zonder reizigers, waarbij wel voor de zekerheid een machinist in de cabine aanwezig is.

Een computerunit die de trein bestuurt

„In de cabine wordt een computerunit geplaatst die de trein bestuurt. Die weet alles van de trein en de infrastructuur en is in staat om de trein te besturen door al deze informatie samen te brengen", aldus een NS-woordvoerder. Hij maakt de vergelijking met de automatische piloot in een vliegtuig, waarbij ook een (co)piloot aanwezig is.

Drukte op het spoor

Aanleiding voor de proef op de Hanzelijn, die wordt gehouden door NS, ProRail en het ministerie van Infrastructuur, is het toenemend aantal reizigers en de drukte op het spoor. Door deze technologie kunnen treinen korter achter elkaar rijden.

„Om de schaarse infrastructuur zo goed mogelijk te benutten, startten we al met de tienminutentrein tussen Eindhoven, Utrecht en Amsterdam. Ook introduceerden we een smartwatch waardoor treinpersoneel op de seconde nauwkeurig kan vertrekken", aldus de woordvoerder.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.