Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 30 okt 2019 / 10:42 uur

Organisatie bouwprotest: houd je aan de regels

De organisatie van het bouwprotest in Den Haag roept actievoerders op zich aan de regels te houden. Er komen geluiden binnen dat mensen bij de A12 op de weg lopen.

Ook kunnen door langzaamaanacties op de weg de bussen met actievoerders niet op het Malieveld komen. „We roepen iedereen op het netjes te houden en zich te gedragen", aldus een woordvoerder van VNO-NCW, die ook namens het grondverzet spreekt.

„We willen een publieksvriendelijke actie. We roepen iedereen daarom op om de aanwijzingen van de politie te volgen. Parkeer je auto bij het ADO-stadion en kom met de bussen naar het Malieveld. Daarnaast roepen we mensen ook op om de bussen op de snelweg door te laten."

Land niet op slot

Eerder vandaag liet verantwoordelijk minister Carola Schouten weten dat bouwprojecten gewoon doorgaan. Nederland gaat volgens Schouten dan ook niet op slot. Het kabinet is bezig met maatregelen om te voorkomen dat de bouw plat komt te liggen door milieunormen.

„We zorgen ervoor dat jullie ook aan de slag blijven", verzekerde Schouten tijdens een protest van de bouwsector op het Malieveld in Den Haag. Ze wees erop dat de verlening van vergunningen weer op gang is gekomen. Een deel van de actievoerders floot haar echter uit.

Volgens de bewindsvrouw volgt er heel snel een aangepaste milieunorm, een zogenoemde drempelwaarde voor stikstof die soelaas moeten gaan bieden. De demonstrerende bouwers gaat dat niet snel genoeg. Zij schreeuwden ‘nu, nu’.

Drempelwaarde

Bij projecten die geen stikstof uitstoten, is er geen probleem. Als er tijdens de bouw wel stikstof wordt veroorzaakt, komt er een drempelwaarde waarmee ‘de meeste projecten’ worden geholpen. Bouwprojecten die minder dan het maximum aan stikstof uitstoten, kunnen gewoon doorgaan.

De bouwers zijn woedend over de impasse die is ontstaan door de stikstofuitspraak van de Raad van State en door strenge normen voor bepaalde chemische stoffen (PFAS). Behalve Schouten probeerden ook andere bewindspersonen de bouwers gerust te stellen, zoals minister Eric Wiebes van Economische Zaken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Organisatie bouwprotest: houd je aan de regels
Sluiten