Elselotte Smink
Elselotte Smink Nieuws 3 okt 2019
Leestijd: 1 minuut

Op deze 5 plekken in Utrecht wordt lachgas verboden

In Utrecht wordt het op vijf plekken verboden om lachgas te gebruiken. Na een jaar wordt het verbod geëvalueerd. 

Het CDA ergerde zich al langer aan de overlast door de rondslingerende patronen en alles wat er bij het gebruik komt kijken. Op voorstel van de partij heeft de gemeenteraad van de Domstad vijf gebieden aangewezen waar gebruik en bezit van lachgas wordt verboden.

Lombok en Overvecht

Bij het maken van het voorstel kwamen er 153 plekken in beeld waar overlast werd ervaren, schrijft DUIC. Het verbod toepassen op al die plekken is volgens burgemeester Jan van Zanen ‘voorlopig niet haalbaar’.

Voor de Utrechters is het waarschijnlijk geen verrassing dat in Lombok-oost, Kanaleneiland-noord, Overvecht Zuid, het Wesley Sneijderpark en rondom de Zambesidreef in Overvecht het verbod wordt ingevoerd. De gemeente wil de gebieden goed markeren, ook zal er waarschijnlijk meer politie rondlopen.

Boetes schrijven?

Een grote kanttekening bij het verbod is de handhaving ervan. Het lachgasverbod staat niet in de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) en dus kunnen er geen boetes uitgeschreven worden. Er moet door agenten een proces-verbaal worden opgemaakt, welke naar het OM wordt gestuurd. Het ministerie moet dus per geval bekijken of er een straf wordt opgelegd.

„Naast het feit dat deze procedure veel werk kost, is het resultaat afhankelijk van drukte en prioriteiten bij het Openbaar Ministerie”, zegt burgemeester Jan van Zanen dan ook.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.