Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 17 okt 2019 / 18:59 uur

Ook vader van gezin Ruinerwold aangehouden

De politie maakt donderdagavond bekend dat de 67-jarige vader die dinsdag met zes meerderjarige kinderen werd gevonden in een huis in Ruinerwold, is aangehouden.

Volgens de politie wordt hij verdacht van het medeplegen van wederrechtelijke vrijheidsberoving, mishandeling in de zin van het benadelen van de gezondheid van anderen en van witwassen.

Tegen wil vastgehouden

Eerder werd de 58-jarige Oostenrijker Josef B., die het pand huurde, al opgepakt. Hij wordt van hetzelfde verdacht. De politie spreekt van een ‘uitzonderlijke situatie’. Mogelijk zou het zevental sinds 2010, met elkaar en afgezonderd van de samenleving, hebben geleefd in een verborgen ruimte in de woning.

De politie zegt redenen te hebben om aan te nemen dat de zes kinderen van de man tegen hun wil zijn vastgehouden in het huis. Het gezin werd ontdekt na een melding over een van de kinderen, een 25-jarige man. Die was naar het dorp gelopen en vertelde in een café over de leefomstandigheden.

Gevluchte kinderen

De opgepakte vader was in de jaren tachtig lid van de Moonsekte. Rond diezelfde tijd verbrak hij alle contacten met zijn familie, zo blijkt uit een verklaring die de familie opstelde, die meerdere media donderdag verspreidden.

Daaruit blijkt ook dat drie kinderen van de man die dinsdag in een huis in Ruinerwold werd gevonden acht jaar geleden het gezin zijn ontvlucht. Dat stelt de familie van het ontdekte gezin in een verklaring die donderdag door Hart van Nederland op de website is geplaatst.

„Zij hebben contact opgenomen met hun broer uit een eerder huwelijk, grootouders, ooms, tantes, neven en nichten" luidt de verklaring. „De familie is sindsdien onkundig gebleven van het bestaan van overige kinderen." Waarom het drietal niets meer met het gezin te maken wilde hebben is niet bekendgemaakt. Onduidelijk is waar deze kinderen nu zijn.

De politie in Drenthe geeft de media in verband met de tweede aanhouding donderdagavond omstreeks 22.30 uur de gelegenheid om vragen te stellen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ook vader van gezin Ruinerwold aangehouden
Sluiten