Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 20 okt 2019
Leestijd: 1 minuut

Onrust bij Partij voor de Dieren ‘leidt tot zetelverlies’

Het opstappen van boegbeeld Marianne Thieme en het onvrijwillige vertrek van partijvoorzitter Sebastiaan Wolswinkel leiden tot virtueel zetelverlies voor de Partij voor de Dieren. Dat blijkt uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond.

Als er nu verkiezingen zouden zijn, zou de PvdD uitkomen op 4 zetels, terwijl de partij een week geleden in de peiling nog op 7 stond.

Partij beschadigd

De 25-jarige Wolswinkel werd vorige week geroyeerd. Hij zou de partij hebben beschadigd door „zijn persoonlijke opvattingen te uiten", aldus het partijbestuur. Hij pleitte al enige tijd voor meer transparantie en interne discussie binnen de partij. Aanleiding daarvoor was het opstappen van het Tweede Kamerlid Femke Merel van Kooten. Zij vond dat de PvdD te veel met de eigen stokpaardjes bezig is.

Thieme liet eind september weten dat ze uit de Kamer stapt. „Na zeventien jaar politiek leiderschap zal ik me binnen onze partij graag op een andere manier blijven inzetten", zei ze. De PvdD heeft 5 Kamerzetels.

Onrust

PvdD-leden zijn verontrust over de jongste ontwikkelingen binnen de partij. Zij noemen het ontslag van de voorzitter ondemocratisch. Ze willen dat op een buitengewone partijbijeenkomst aankaarten. De groep is op internet een actie gestart voor steunbetuigingen. Als 10 procent van de leden instemt, kan er een speciaal congres worden gehouden.

Volgens de initiatiefnemers van de petitie, naar verluidt vooral jongeren, zouden veel leden zich zorgen maken over de gang van zaken binnen de partij. Zij betwijfelen of het bestuur voorzitter Sebastiaan Wolswinkel zo maar aan de kant mocht schuiven. Het ontslag van bestuursleden zou een bevoegdheid zijn van het partijcongres als hoogste orgaan van de vereniging. Wolswinkel pleitte voor meer transparantie en interne discussie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.