Elselotte Smink
Elselotte Smink Nieuws 15 okt 2019
Leestijd: 1 minuut

Onderzoekers ontdekken tunnel onder Kamp Amersfoort

In Kamp Amersfoort is een geheime tunnel ontdekt. In memoires werd er door oud-gevangenen al gesproken van een tunnel, maar nu blijkt deze er echt te zijn.

Onderzoekers hebben de bijzondere vondst gedaan nadat er gericht gezocht kon worden en de verbindingsgang werd blootgelegd. Het gaat om een tunnel die het gevangenenkamp en het SS-deel van het kamp met elkaar verbond.

Snel doorloodsen

In het kamp was het terrein met de appelplaats en barakken voor de gevangenen afgescheiden van het deel waar de SS-barakken stonden. Zo was er hoog prikkeldraad en stonden er wachttorens met een houten toegangspoort. De tunnel werd door de bewakers gebruikt om gevangenen onder de versperringen heen te loodsen en hen snel naar het andere gedeelte te brengen.

„De tunnel is een belangrijke ontdekking uit de verschrikkelijke geschiedenis en zal onderdeel gaan uitmaken van het verhaal van Kamp Amersfoort dat wij willen blijven vertellen”, zegt directeur Willemien Meershoek over de ‘unieke vondst’.

Voormalig gevangenen bezoeken het kamp in 1967. / ANP

Gratis te bezoeken

Het voormalige kamp, waar tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan 35.000 Nederlanders gevangen zaten en van waaruit tienduizenden naar andere (vernietigings)kampen werden gedeporteerd, wordt momenteel verbouwd. Komend voorjaar moet de renovatie, die zo’n 5,5 miljoen euro kost, klaar zijn. Dan is het 75 jaar geleden dat het kamp werd bevrijd.

De tunnel wordt verder geconserveerd. Op vrijdag 18 oktober tussen 15.00 en 18.00 uur kunnen bezoekers de vondst bekijken tijdens een gratis open middag.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.