Metro
Metro Nieuws 2 okt 2019 / 11:32 uur

Ocean Cleanup: plasticvanger oceaan is nu succesvol

De nieuwste versie van de ‘plasticvanger’ die is ontworpen om plastic uit de oceanen te vegen, werkt volgens de bouwers goed.

In tegenstelling tot de vorige versie van het schoonmaaksysteem, houdt het verbeterde prototype van het Nederlandse initiatief The Ocean Cleanup het afval wel succesvol vast.

De organisatie van de Nederlandse uitvinder Boyan Slat (25) is zelf aangenaam verrast. Het systeem verzamelt niet alleen zichtbare stukken plastic en bijvoorbeeld visnetten, maar ook minuscule stukjes plastic met een doorsnede van 1 millimeter. Slat bedacht het systeem voor zijn profielwerkstuk op de middelbare school in Delft.

„Dit eerste jaar van testen in de ongenadige omgeving van de volle zee, duidt er sterk op dat onze visie bereikbaar is", zegt Slat. Wel benadrukt hij dat er nog veel werk moet worden verzet. De volgende stap is de bouw van een groot systeem.

Technische problemen opgelost

Met het prototype zijn technische problemen opgelost. Zo hebben ze de nieuwe versie voorzien van een ‘parachute-anker’, zodat het beter afgeremd kan worden.

Met de constructie willen initiatiefnemer Slat en zijn team de Great Pacific Garbage Patch op ruimen. Dat is een soort drijvende vuilnisbelt vol plasticdeeltjes die drijft tussen Californië en Hawaï. De ‘plastic soep’ is drie keer zo groot als Frankrijk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ocean Cleanup: plasticvanger oceaan is nu succesvol
Sluiten