Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 24 okt 2019 / 12:00 uur

NOS-journalist gegijzeld door rechtbank

NOS-verslaggever Robert Bas is door de rechter-commissaris van de rechtbank in Rotterdam in gijzeling genomen. Hij zit vast omdat hij niet bereid is als getuige vragen te beantwoorden in een lopende strafzaak, meldt de NOS.

De omroep is „buitengewoon geschokt" en spreekt van „een aanval op de persvrijheid in Nederland".

De zaak gaat over de vergismoord op GGZ-directeur Rob Zweekhorst, die in 2014 werd doodgeschoten in zijn woonplaats Berkel en Rodenrijs. Gesprekken over deze zaak tussen een bron en Bas zijn afgeluisterd door justitie en toegevoegd aan het strafdossier, bleek eerder dit jaar.

„Naar aanleiding van de opgenomen gesprekken werd Bas donderdag, op verzoek van de advocaat van de verdachte van de vergismoord, als getuige gehoord in deze strafzaak. Hij heeft tijdens dat verhoor om principiële en juridische redenen bij alle vragen een beroep gedaan op zijn journalistieke verschoningsrecht en geen inhoudelijke antwoorden gegeven”, meldt de NOS.

Volgens de NOS blijft hij zeker tot maandag vastzitten. De rechtbank kon dat nog niet bevestigen. Later donderdag moet er meer duidelijkheid komen, laat een woordvoerder weten.

Reactie NVJ

Journalistenvakbond NVJ is „verbijsterd" en noemt de beslissing van de rechtbank „onbegrijpelijk" en „in hoge mate absurd". „Dit geeft een heel slecht signaal aan zowel journalisten als hun bronnen", zegt algemeen secretaris Thomas Bruning van de NVJ. Hij noemt het schadelijk voor Nederland. „Er moet zo snel mogelijk beroep worden aangetekend tegen dit besluit."

„Robert heeft niets anders gedaan dan zijn werk; het beschermen van bronnen hoort daarbij. Dit nieuws is op de redactie van de NOS hard aangekomen. Dat een collega in zijn vrijheid wordt beperkt bij de normale uitvoering van zijn werk, raakt ons diep", aldus de NOS in reactie. Op Twitter is de hashtag #laatBasvrij trending donderdagmiddag.

Het gebeurt niet vaak dat journalisten gegijzeld worden door de rechtbank. In 2006 werden twee journalisten van De Telegraaf vastgezet toen ze weigerden hun bronnen prijs te geven in een zaak over geheime dossiers van de inlichtingendienst. In 2000 werd een verslaggever van gratis dagblad Sp!ts gegijzeld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
NOS-journalist gegijzeld door rechtbank
Sluiten