Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 23 okt 2019
Leestijd: 2 minuten

Nieuw middel voor Alzheimer lijkt succesvol

Goed nieuws in de medische wereld: voor het eerst in vijftien jaar komt er misschien een nieuw medicijn tegen Alzheimer op de markt.

Een Amerikaans farmaceutisch bedrijf wil de toezichthouder FDA goedkeuring vragen voor een nieuw middel tegen de ziekte. Ook in Europa wil het bedrijf toestemming vragen. Dementie is op dit moment nog niet te voorkomen of te genezen, wel zijn er middelen om de ziekte te vertragen.

Geen effect

Het is een verrassende ontwikkeling: dit voorjaar maakte Biogen, het bedrijf achter het nieuwe middel, nog bekend dat onderzoek naar het middel Aducanumab werd stopgezet omdat het geen effect leek te hebben. Nu brengt het bedrijf toch het middel op de markt, meldt NOS. Het medicijn werkt wel als patiënten een hoge dosis krijgen, blijkt uit nieuw onderzoek.

Alzheimer genezen of stoppen kan dit medicijn nog niet, meldt Biogen. Patiënten gaan wel minder snel achteruit als het gaat om mentale taken of dagelijkse handelingen. Bij mensen met een verder gevorderd stadium van de ziekte, lijkt het niet te werken. Ook werkt het alleen bij Alzheimer, niet bij andere vormen van dementie. Dat komt omdat het medicijn ingrijpt op een eiwit dat bij Alzheimer voorkomt.

Toestemming

Voordat het medicijn op de markt komt, moeten toezichthouders toestemming geven. Het kan zijn dat die dat direct doen, ook kunnen ze om nieuw onderzoek vragen. Mocht dat laatste het geval zijn, dan kan het nog jaren duren voor het medicijn op de markt komt. Het duurt vaak al snel anderhalf jaar voor een medicijn op de markt kan worden gebracht vanwege registratie en beoordeling. Vaak duurt het zelfs nog langer.

Wereldwijd lijden er zo’n 20 miljoen mensen aan Alzheimer. In Nederland zijn 270.000 mensen dement waarvan 160.000 tot 190.000 mensen Alzheimer hebben. 12.000 mensen zijn jonger dan 65 jaar en dementerend. Het treft een op de vijf mensen. Onder vrouwen is de kans groter met drie op de vijf.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Nieuw middel voor Alzheimer lijkt succesvol
Sluiten