In het nieuws

Nederlandse overheid verwaarloost superwapen volksgezondheid
Likeability of3

Nederlandse overheid verwaarloost superwapen volksgezondheid

Beeld: Getty Images

Foto van 'Tim van der Steen'

25 OKT 2019

Stel je voor: een middel dat werkt tegen kanker, diabetes, depressie, alzheimer, hart- en vaatziekten. Het is er, maar de Nederlandse overheid laat het vooralsnog links liggen.

Aanstaande zaterdag gaat de wintertijd weer in en daarmee brandt opnieuw discussie los. De Europese Commissie wil namelijk af van het twee keer per jaar verzetten van de klok en vroeg in augustus 2018 alle lidstaten een keuze te maken tussen zomer- en wintertijd. Er werden commissies aangesteld, onderzoeken uitgevoerd en kamerbrieven gestuurd. Vooralsnog blijft stellingname echter uit. En dat is zonde voor de volksgezondheid.

Nederlandse overheid verwaarloost superwapen volksgezondheid

Beeld: Getty Images

Slaap is je superkracht

De wetenschap is unaniem over het belang van een goede nachtrust. Zo noemt de bekende slaapgoeroe Matthew Walker „slaap onze superkracht.” Voldoende (7 tot 9 uur) en regelmatige nachtrust is daarbij essentieel. Een paar voorbeelden: wie slechts een (1!) uur slaap mist legt de volgende dag 70% van zijn afweersysteem tegen kanker plat en mannen die per nacht vijf uur of minder slapen hebben een testosteronwaarde van mannen die tien jaar ouder zijn. Een gebrek aan slaap zorgt er eveneens voor dat de prestaties op de werkvloer kelderen en het leervermogen een knauw krijgt. Goede nachtrust betekent dus een daling in zorgkosten en hogere arbeidsproductiviteit.

Tijdens je slaapt, zijn er in het lichaam allerlei herstelprocessen gaande. Zo worden afvalstoffen in je hersenen afgevoerd en draait je immuunsysteem op volle kracht. Hierdoor wordt onder meer het risico op diabetes, hart- en vaatziektes, kanker en alzheimer teruggedrongen. Deze kennis is absoluut niet nieuw want de wetenschap buigt zich hier al decennia over en de uitkomsten zijn door duizenden onderzoeken gestaafd.

Nederlandse overheid verwaarloost superwapen volksgezondheid

Beeld: Getty Images

Wereldwijd gezondheidsexperiment

Een slechte nachtrust heeft dus slechte gevolgen voor de volksgezondheid. Je zou zeggen dat daar niet mee mag worden geëxperimenteerd, niets blijkt minder waar. In de wereldgeschiedenis zijn al twee massaexperimenten ingevoerd: het eerste was het invoeren van tijdzones in de 19e eeuw, het tweede de zomer- en wintertijd. Dat dit zo’n effect heeft op gezondheid was toen nog niet bekend, inmiddels wel.

„We weten dat de interne klok van de mens bestaat”, zegt Roelof Hut, professor chronobiologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. „Dat is zo’n vijftig jaar geleden ontdekt. Toch staan we nog met één been op het idee van de maakbaarheid van de samenleving, we denken het zelf te kunnen regelen. Daarmee gaan we voorbij aan de biologie van de mens.”

Nederlandse overheid verwaarloost superwapen volksgezondheid

Beeld: Getty Images

Met het verzetten van de klok gebeurt exact hetzelfde als wanneer je naar een andere tijdzone reist. Hut onderzocht het verschil tussen mensen die binnen dezelfde tijdzone wonen en kwam tot opvallende conclusies. Aan de oostgrens komt de zon een uur eerder op dan aan de westgrens. Bekende studies toonden onder andere een verdubbeling van het aantal kankergevallen aan en meer mensen met diabetes en depressie.

Adviescommissie

Naast mensen uit onder meer de sportkoepel en gezondheidssector zat Hut ook in de adviescommissie voor minister Ollongren (D66) van Binnenlandse Zaken, het ministerie dat zich buigt over de keuze tussen zomer- en wintertijd.

De commissie was unaniem voor de invoering van een permanente wintertijd. Het RIVM schaarde zich achter het advies: de keus voor wintertijd is een no-brainer, het liefst zelfs GMT, gelijk aan Groot Brittanië, want onze natuurlijke tijdzonegrens loopt over de Nederlands-Duitse grens. Pas in de oorlog zijn we bij Duitsland ingelijfd, die hebben ons bij de Duitse tijd gevoegd en de zomertijd ingevoerd. Dat is netto dus twee uur verschil. Voor de gezondheid is het van belang zo goed mogelijk aan te sluiten bij onze natuurlijke tijdzone en om een permanente tijd aan te houden.

Nederlandse overheid verwaarloost superwapen volksgezondheid

Beeld: Getty Images

Sociale jetlag

Bij de keus is het ook belangrijk om rekening te houden met de zogenaamde sociale jetlag. Simpel gezegd is dit het verschil tussen de tijd waarop je in het weekend wakker wordt en hoe laat de wekker gaat op werkdagen.

„Ik heb een brief aan Ollongren geschreven met een duidelijk advies”, vervolgt de chronobioloog. „Je hebt hier zo’n eenvoudige methode in handen om de gehele bevolking gezonder te krijgen. Zeker als je een kenniseconomie nastreeft. Er zijn nu eenmaal mensen die later slapen, die presteren bij zomertijd slechter op school en werk.” De brief werd niet alleen door bijna alle Nederlandse chronobiologen ondertekend, maar ook in vertaalde vorm door belangrijke beroepsverenigingen in de slaapwetenschap wereldwijd overgenomen.

Nederlandse overheid verwaarloost superwapen volksgezondheid

Beeld: Getty Images

Gezondheid versus economie

De overheid weet intussen nog steeds geen stelling te nemen. Zo valt op hun website te lezen dat „Het kabinet vindt dat de Europese Commissie nog niet duidelijk aangeeft wat de voor- en nadelen van de afschaffing zijn. Daarom vraagt het kabinet aan de Commissie om een betere onderbouwing.” Uit een kamerbrief die minister Ollongren op 14 oktober verstuurde, wordt duidelijk dat de keuze tussen gezondheid en economie hen zwaar valt.

De bouwsector zou blij zijn met permanente wintertijd, daar is zonlicht in de ochtenduren immers extra rendabel. Met name vanuit de transportsector en internationale handel klinkt de wens door om aansluiting te zoeken met onze buurlanden, de kans dat Frankrijk en Duitsland voor onze wintertijd kiezen lijkt echter gering.

Nederlandse overheid verwaarloost superwapen volksgezondheid

Beeld: Getty Images

„Pas op het moment dat ik beschik over alle relevante informatie en de standpunten van de buurlanden, zal het kabinet een nader standpunt bepalen”, stelt Ollongren in de brief. Hut: „Nederland is van oudsher sterk geweest binnen de chronobiologie en het slaaponderzoek. Ook nu zou Nederland leidend kunnen zijn en het kabinet heeft een prachtige kans om op basis van opgebouwde kennis het voortouw te nemen. Als er wordt ingeschikt, dan is de volksgezondheid daar de dupe van.”


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Coronavirus al voor carnaval aanwezig in Brabant.

Coronavirus al voor carnaval aanwezig in Brabant

Veel van de positief geteste medewerkers hadden milde klachten en sommigen werkten ondanks een licht hoestje of een loopneus gewoon door. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

24 MIN

Al voor carnaval vertoonden enkele medewerkers van twee Brabantse ziekenhuizen symptomen van besmetting van het coronavirus.

Zeven van de 86 positief geteste werknemers van ziekenhuizen ETZ in Tilburg en Amphia in Breda hadden klachten voordat de eerste Nederlandse coronapatiënt op 27 februari in het ziekenhuis in Tilburg werd opgenomen.

Daaruit komt het verraderlijke karakter van het virus naar voren, stellen de onderzoekers Marion Koopmans (Erasmus MC) en Jan Kluytmans (UMC Utrecht) samen met collega's in een vrijdag verschenen rapport over de aanwezigheid van het virus onder zorgmedewerkers.


Coronabesmettingen in de VS schieten richting 100.000

Coronabesmettingen in de VS schieten richting 100.000

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vrijdag een decreet ondertekend waarmee autofabrikant General Motors wordt verplicht beademingsapparatuur te produceren om de pandemie te bestrijden. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Bijna 100.000 mensen in de Verenigde Staten zijn besmet met het coronavirus. Ook zijn zeker 1475 patiënten aan het virus overleden, meldt de Johns Hopkins University. Die baseert zich op officiële bronnen.

In totaal zijn er 97.028 geïnfecteerden in het land, een toename van bijna 18.000 gevallen ten opzichte van donderdag. Het aantal doden steeg in diezelfde periode met 345. New York City kent de meeste besmettingen, daar hebben meer dan 25.000 inwoners het longvirus. 366 van hen zijn gestorven aan de gevolgen van het virus.

Beademingsapparatuur


Paus bidt in stromende regen op Sint-Pieterplein

Paus bidt in stromende regen op leeg Sint-Pieterplein

Voor een op een enkeling na compleet uitgestorven Sint-Pieterplein heeft de paus vrijdag een gebed uitgesproken vanwege het coronavirus. | Foto: ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Voor een op een enkeling na compleet uitgestorven Sint-Pieterplein heeft de paus vrijdag een gebed uitgesproken vanwege het coronavirus.

Het leverde een bizar schouwspel op, wat nog eens extra versterkt werd door de harde regenval, al was er wel en soort huisje gemaakt waar hij kon schuilen. Daar sprak hij een speciale Urbi et Orbi-zegening uit, waarin hij opriep aan de mensen om elkaar te helpen.

Diepe duisternis


'100.000 ondernemers krijgen gift van 4000 euro'

'100.000 ondernemers krijgen gift van 4000 euro'

Het kabinet verwacht dat meer dan 100.000 ondernemers recht hebben op een eenmalige gift van 4000 euro. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het kabinet verwacht dat meer dan 100.000 ondernemers recht hebben op een eenmalige gift van 4000 euro. Het gaat om ondernemers in de sectoren die het hardst getroffen worden door de maatregelen die het kabinet treft om de verspreiding van het coronavirus te beteugelen.

Het kabinet trekt alvast 500 miljoen euro uit. „Maar het is niet zo dat dit loket sluit als dat bedrag bereikt is", zegt staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken. De vergoeding is belastingvrij. Bedrijven met maximaal 250 werknemers en zelfstandigen zonder personeel kunnen aankloppen bij het loket van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voor het bedrag.

Direct getroffen


Huurstop voor diverse horeca en musea, uitstel inburgeraars

Huurstop voor diverse horeca en musea, uitstel inburgeraars

Bierbrouwer Heineken scheldt vanwege de coronacrisis horecaondernemers die een pand huren van de brouwer een halve maand huur kwijt. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Bierbrouwer Heineken scheldt vanwege de coronacrisis horecaondernemers die een pand huren van de brouwer een halve maand huur kwijt. Daarmee hoopt Heineken de ondernemers die in afwachting zijn van steun van de overheid enige financiële lucht te bieden. Om de verspreiding van het virus in te dammen zijn kroegen en restaurants tot nader order gesloten.

Heineken zegt dat voor de noodlijdende ondernemers de helft van de verplichte huursom voor de maand april kwijtgescholden wordt. Voor 130 horecazaken waarvan Heineken pandeigenaar is, worden tevens huurverplichtingen tot en met mei opgeschort.

Risico dragen


Lockdown in Frankrijk en België met twee weken verlengd

Lockdown in Frankrijk en België met twee weken verlengd

Wie in Frankrijk de deur uit gaat, is verplicht een formulier mee te nemen, waarop hijzelf heeft aangegeven waarom hij van huis gaat. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Frankrijk verlengt de lockdown in het land met twee weken tot 15 april om het coronavirus verder in te dammen. Dat maakte premier Édouard Philippe (foto) vrijdag bekend.

In Frankrijk gelden strikte beperkingen op de bewegingsvrijheid van inwoners. „Na de eerste tien dagen van lockdown is het duidelijk dat we nog maar aan het begin staan van deze epidemische golf. Het heeft Oost-Frankrijk onder water gezet en nu arriveert het in de regio Parijs en Noord-Frankrijk", zei Philippe.

Dezelfde regels


Recordaantal coronadoden in Italië op een dag: 919

Recordaantal coronadoden in Italië op een dag: 919

Het dodental als gevolg van de uitbraak van het coronavirus in Italië is gestegen met 919 naar 9134. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het dodental als gevolg van de uitbraak van het coronavirus in Italië is gestegen met 919 naar 9134. Dat hebben de autoriteiten bekendgemaakt. Het gaat om de grootste toename in een dag tijd sinds het longvirus op 21 februari voor het eerst in het land werd aangetroffen.

Het aantal besmettingen steeg de afgelopen 24 uur met bijna 6000 gevallen en komt nu uit op 86.498. Daarmee passeert Italië China waar eind vorig jaar het virus voor het eerst de kop opstak. De Verenigde Staten gingen China donderdag al voorbij. De zwaarst getroffen regio in Italië is Lombardije. Daar lieten tot nu toe 5402 mensen het leven en bedraagt het aantal geïnfecteerden 37.298.

Nederlander op cruiseschip Costa Luminosa


Recept voor test coronavirus gedeeld door Roche

Recept voor test coronavirus gedeeld door farmaceut Roche

Farmaceut Roche deelt de receptuur van een testvloeistof die nodig is voor coronatesten met de overheid. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Farmaceut Roche deelt de receptuur van een testvloeistof die nodig is voor de coronatesten van de overheid. Dat laat het Zwitserse bedrijf vrijdag in een verklaring weten.

Daarmee voldoet het bedrijf aan de wens van de regering. De afgelopen dagen ontstond flinke ophef over het bedrijf, nadat onderzoeksplatform Follow The Money had gemeld dat de farmaceut het recept niet wilde delen met Nederlandse laboratoria.

Alles doen


Likeability of6

Sudoku

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


Waarschuwingsbuttons en coronaposters van Groningse drukkers dikke hit

Een van de bestsellers en de favoriet van drukker Wouter Haan van nationaalloketafstand.nl

Foto van 'Iris Hermans'

GISTEREN

Deze drukke drukkers drukken hun eigen stempel - of button en poster - op de coronacrisis. Met verve: meer spoedbestellingen dan ooit bij Groningse drukkerij met ‘1, 5 meter afstand’ buttons, „het loopt storm!” Groningse collega-drukker drukte al ruim 21.000 ‘coronahulpposters’ en ziet ze nu overal hangen. „Prachtig om te zien.”

Ongeveer een bestelling per minuut, soms wel meerdere en elke seconde telt nu, ziet drukker Wouter Haan. Hij heeft net nationaalloketafstand.nl gelanceerd, waarop uit alle Nederlandse windstreken de anderhalve meter-afstand uitingen worden besteld, van stoepbord tot rollup banner. Hier geen 4-5 dagen levertijd, maar allemaal spoedjes: bedrijven en winkels willen alles zo snél mogelijk in huis hebben. Of in hun winkel of bedrijf, zodat hun klanten al voor de eerste stap over de drempel anderhalve meter afstand-alert zijn.

Hoeveel? Oh ja!


16-jarige overlijdt paar dagen na hoestje aan corona

16-jarige overlijdt paar dagen na hoestje aan corona

Een 16-jarig meisje kwam afgelopen maandag in ademnood en overleed de volgende avond in een ziekenhuis in Parijs. | Foto: ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Er heerst bij een groep nog altijd het beeld dat enkel ouderen kunnen overlijden als gevolg van het coronavirus. Dat dat niet zo is blijkt wel uit een triest verhaal uit Frankrijk.

Een 16-jarig meisje kwam afgelopen maandag in ademnood en overleed de volgende avond in een ziekenhuis in Parijs. Ze is daarmee het eerste minderjarige slachtoffer in Frankrijk van het coronavirus.

In de krant Le Parisien deden de moeder en zus van de overleden Julie hun verhaal. Wat opvalt, is dat het allemaal razendsnel is gegaan met hun dochter en zus. „Vorige week had Julie gewoon een lichte hoest. Dat verergerde gedurende het weekend met slijm en maandag zijn we naar de huisarts gegaan."


In tijden van social distancing is internet onze beste vriend

Camera videoIn tijden van social distancing is internet onze beste vriend

De koorrepetitie van Maarten ging donderdag gewoon door, maar dan wel online. | Foto: Maarten Veenendaal

Foto van 'Femke van Rooijen'

GISTEREN

In tijden van social distancing zijn we massaal aan het videobellen geslagen. Nu het coronavirus ons dwingt zoveel mogelijk binnen te blijven, speelt een groot deel van ons leven zich plotseling online af en daar weten sommigen wel heel creatief mee om te gaan.

Van een online pubquiz tot een koorrepetitie via videochat; de behoefte aan sociaal contact lijkt groter dan ooit. En dan blijken videobellen en chatten niet alleen handig voor werk- of schoolgerelateerde gesprekken, maar is het ook een uitkomst als je gemotiveerd wilt blijven met sporten of voor het maken van wandelingen met ouderen.

Maarten Veenendaal repeteerde met zijn koor Kwaya via Zoom


Coronavirus en de huizenmarkt: 3 effecten

Coronavirus en de huizenmarkt: 3 effecten

Rentes stijgen, huizenprijzen dalen en het aantal hypotheekaanvragen stijgt.

Foto van ''

GISTEREN

Het coronavirus en de bijbehorende maatregelen laten meer en meer hun stempel achter in onze maatschappij. Inmiddels heeft ook de huizenmarkt de gevolgen gevoeld. Rentes stijgen, huizenprijzen dalen en het aantal hypotheekaanvragen stijgt.

Als verkoper sta je voor een lastige beslissing: ga je nu wel of juist niet jouw huis te koop zetten? Waar doe je nou wijs aan? „Het coronavirus maakt zowel kopers als verkopers angstig, horen we van aangesloten makelaars”, laat Hypotheekrente.nl weten. „We merken dat de volgende 3 effecten onmiskenbaar het gevolg zijn van het coronavirus.”

1. Verschuiving in de huizenmarkt


Klimaatmaatregelen uitgesteld vanwege de coronacrisis

Klimaatmaatregelen uitgesteld vanwege de coronacrisis

Vanwege de coronacrisis presenteert minister Eric Wiebes (Klimaat) de plannen pas later | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een pakket met aanvullende klimaatmaatregelen om te voldoen aan het vonnis in de Urgenda-zaak laat iets langer op zich wachten.

De Tweede Kamer wilde dat het kabinet voor 1 april met die maatregelen kwam, maar vanwege de coronacrisis presenteert minister Eric Wiebes (Klimaat) de plannen pas later. Deze hebben momenteel even geen prioriteit.

De bewindsman laat weten dat „we nu even met andere dingen bezig zijn". Het kabinet vindt de aanpak van de coronacrisis nu het belangrijkst. Dat geldt ook voor mensen en bedrijven, stelt Wiebes. „Het besluit is aan de orde als het besluit er echt is", zegt hij.


5x positief nieuws: voetbal in China en schone lucht in Nederland

5x positief nieuws: voetbal in China en schone lucht in Nederland

De lucht in Nederland is veel schoner. | Foto: ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Het positieve nieuws van vrijdag 27 maart. Schoonste lucht sinds jaren, In China beginnen ze weer met voetbal en Elon Musk gaat beademingsapparatuur produceren.

Pessimisme leidt tot onverschilligheid, optimisme tot daden. Daarom houdt Metronieuws je dagelijks op de hoogte van het positieve nieuws op deze in crisis verkerende wereld. Natuurlijk moet je de realiteit onder ogen zien en niet wegkijken voor het harde nieuws. Maar als je de kranten openslaat, alle nieuwssites leest en dan ’s avonds ook nog eens naar het journaal, Op1 en Jinek kijkt, dan ga je niet bepaald met een lekker gevoel op bed.

Het positieve nieuws van 27 maart


Kosten griepverzuim naderen record van 1,3 miljard euro

Kosten griepverzuim naderen record van 1,3 miljard euro

Kosten griepverzuim naderen record van 1,3 miljard euro/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De griep heeft de Nederlandse samenleving tot en met deze week 1,12 miljard euro gekost aan ziekte-uitkeringen. Het record van 1,3 miljard euro tijdens de griepgolf van 2017/2018 is bijna bereikt.

De verwachtingen zijn dat de record volgende week alsnog gebroken zal worden. Dat meldt Acture, de grootste private uitvoerder van de Ziektewet, op basis van de zogeheten Griepgolf Monitor.

Enorme kostenpost


'Piek Italië nog niet bereikt', angst bij burgemeester New York

'Piek Italië nog niet bereikt', angst bij burgemeester New York

'Piek Italië nog niet bereikt', angst bij burgemeester New York | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De coronavirusbesmettingen in Italië hebben hun hoogtepunt nog niet bereikt. Dat zei het hoofd van het nationale gezondheidsinstituut van het land vrijdag. Een dag eerder testten meer dan 6150 mensen positief en 712 overleden aan de gevolgen van het virus.

„We hebben de piek niet bereikt en zijn er nog niet doorheen", meldde chef Silvio Brusaferro van het gezondheidsinstituut op een persconferentie. Brusaferro zei echter dat er „tekenen van een vertraging" waren in het aantal mensen dat besmet raakte, wat suggereert dat de piek misschien niet ver weg is. Nieuwe gevallen zullen daarna een zichtbaar neerwaartse trend vertonen.

„Wanneer de daling begint, hangt af van ons gedrag", aldus Brusaferro, verwijzend naar hoe strikt Italianen de bewegingsbeperkingen die de overheid heeft opgelegd, zullen blijven respecteren. Omdat de corona-uitbraak nog steeds niet onder controle is, blijven de scholen in het land ook na 3 april gesloten. Dat was vooralsnog de datum voor een eventuele heropening. De scholen gaan pas weer open als het volkomen zeker is dat het veilig is, aldus de autoriteiten. Alle onderwijsinstellingen gingen begin maart dicht.


Fraaie bloemenfiguren brengen kleur in crisistijdenvideo icon
00:30
Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Fraaie bloemenfiguren brengen kleur in crisistijden

De afgelopen weken zijn er veel bloemen gekocht om bijvoorbeeld slachtoffers, ouderen of mensen die werken in de zorg een hart onder riem te steken.

En met die bloemen kan je ook prachtige bloemenfiguren maken om de wereld op te fleuren, zo laten de professionals van Mooiwatbloemendoen.nl zien. Voor de figuur zijn 200.000 bloemen gebruikt. De beelden zijn gemaakt door Bloemenbureau Holland.


Sommige Albert Heijns overdag even dicht om schappen te vullen

Sommige Albert Heijns overdag even dicht om schappen te vullen

Lege schappen bij de Albert Heijn. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Albert Heijn gaat een klein aantal supermarkten soms overdag even sluiten om ze te kunnen bevoorraden. Dat heeft de supermarkt in een e-mail aan de klanten laten weten.

Dat kan volgens het bedrijf nodig zijn om het aanvullen van de producten veilig te laten gebeuren, al is dat volgens een woordvoerder alleen noodzakelijk bij heel kleine winkels. Het zou gaan om ongeveer tien van de in totaal bijna duizend vestigingen.

Hamsteren