Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 11 okt 2019
Leestijd: 1 minuut

Nederlander verdacht van doodslag na smokkelen migranten

Een Nederlander en twee Afghanen moeten zich voor de rechter in Boulogne-sur-Mer verantwoorden wegens mensensmokkel met rubberboten. Ze zouden leiding hebben gegeven aan een bende die vanuit de streek van Calais plaatsen in rubberboten voor de oversteek naar Engeland verkocht.

Zo probeerden bijna twintig Iraki’s en Iraniërs in een rubberbootje begin augustus Het Kanaal over te steken. Hun boot raakte voor de Engelse kust zonder brandstof en dreigde ten onder te gaan. Toen de Britse marine te hulp schoot, sprong een 31-jarige Iraanse vrouw overboord en verdronk. Haar lichaam werd later voor de Nederlandse kust gevonden. Dit had als gevolg dat de politie een onderzoek startte.

15 minuten schreeuwen

„Ze deed wat ze kon om het hoofd boven water te houden. Ze stak haar arm uit en schreeuwde om hulp. Wel 15 minuten lang. Maar de golven en de stroming waren zo sterk dat ze onder water verdween”, zo vertelde een medepassagier tegen Sky News. „We konden niks voor haar doen.”

Franse media meldden dat de bende rubberboten kocht in heel Frankrijk voor tussen de 2000 en 3000 euro per stuk. Migranten die illegaal naar Engeland wilden oversteken, betaalden volgens de aanklagers tussen de 2000 en 4000 euro voor een plaats op zo’n bootje.

Bij elke overtocht zouden vijftien tot twintig mensen zijn meegegaan. Justitie schat dat ze minstens zes bootjes hebben doen uitvaren, voor ze afgelopen maandag in Frankrijk zijn aangehouden.

Doodslag

Een van de drie verdachten heeft inmiddels bekend. Naar verluidt wordt hen ‘hulp aan illegalen’ en ‘doodslag’ ten laste gelegd. De verdachten zijn tussen de 28 en 45 jaar oud.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.