Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 13 okt 2019
Leestijd: 1 minuut

Minister Van Nieuwenhuizen wil geen verplichte autoloze zondag

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur is, in tegenstelling tot ChristenUnie en GroenLinks, geen voorstander van een verplichte autoloze zondag.

Regeringspartij ChristenUnie en oppositiepartij GroenLinks kwamen deze week met een voorstel voor de terugkeer van een autoloze zondag. Niet iedere zondag, maar één keer per jaar.

Volgens de bewindsvrouw staat het elke gemeente al vrij om zo’n dag te organiseren. „Maar ik ben er niet voor om mensen te verplichten om specifiek op een dag hun auto niet te kunnen gebruiken. Het zal maar net de verjaardag van je 80-jarige oma zijn”, zei Van Nieuwenhuizen in het tv-programma WNL op Zondag.

Voor gemeenten gemakkelijker

ChristenUnie en GroenLinks komen met hun voorstel tijdens de behandeling van de begroting van het ministerie van Infrastructuur. De partijen pleiten niet voor een verbod, maar willen dat het ministerie het voor gemeenten makkelijker maakt een autoloze zondag te organiseren.

In 1973 werd autorijden op een aantal zondagen verboden vanwege de oliecrisis. In sommige Europese steden is tegenwoordig jaarlijks eind september een autoloze zondag.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.