Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 21 okt 2019
Leestijd: 1 minuut

Meer verdedigingsmiddelen in uitrusting boa’s

Pepperspray en eventueel een wapenstok. Als het aan minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) ligt, worden buitengewone opsporingsambtenaren (boa’s) uitgerust met verdedigingsmiddelen.

Volgens de Volkskrant wordt onder leiding van de minister nog dit jaar een landelijke regeling ‘voor de uitrusting en bewapening van boa’s’ opgesteld. Ook de politietop, die tot voor kort tegen bewapening van boa’s was, is daarbij betrokken.

Een doorbraak

Ruud Kuin van de Nederlandse BOA Bond noemt de uitkomst van besprekingen met het ministerie en de politie over het verbeteren van de veiligheid van de 23.500 boa’s ‘een doorbraak.’

Bijna een maand geleden zijn de boa-bonden en de politie het er onder leiding van Grapperhaus over eens geworden dat boa’s bij het uitoefenen van bepaalde taken bewapend moeten worden. Afgelopen weekeinde is daarover een gezamenlijke verklaring uitgebracht. Aan die verklaring is lang gesleuteld omdat alles heel gevoelig ligt.

Protest

In april dit jaar, voerden de handhavers al actie voor een betere uitrusting. Ze gingen de Dam op om meer verdediging te krijgen. Er werd een wapenstok en pepperspray geëist. Daar is nu gehoor aan gegeven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.