Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 8 okt 2019
Leestijd: 1 minuut

Medewerkers: Tbs-kliniek sjoemelt met registratie incidenten

Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) wil opheldering van tbs-kliniek Hoeve Boschoord. Medewerkers van de kliniek zeggen in De Telegraaf dat de instelling sjoemelt met de registratie van interne incidenten.

Incidenten worden niet gemeld of als minder ernstig dan in werkelijkheid geregistreerd, aldus de krant, die sprak met een aantal personeelsleden op basis van anonimiteit. Het sjoemelen gebeurt tientallen keren per jaar en wordt gedaan uit financiële overwegingen, aldus de medewerkers.

Tegen interne protocollen

„Er worden besluiten genomen die indruisen tegen de veiligheid van het personeel en van de maatschappij en tegen interne protocollen”, zegt een van hen in De Telegraaf. „Het betekent in bepaalde gevallen in de praktijk dat een tbs’er uitbehandeld de kliniek verlaat, terwijl incidenten waarbij hij is betrokken, nooit hebben meegewogen bij de beoordeling van het resocialisatie-traject”, aldus een andere medewerker.

„Als wat er in dit artikel gesuggereerd wordt klopt, dan is dat bijzonder ernstig en kwalijk", laat het ministerie van Dekker in een reactie weten. Het kan niet beoordelen of de aantijgingen kloppen. Maar ze geven wel „aanleiding om de kliniek om opheldering te vragen want we willen precies weten hoe dit zit."

Verscherpt toezicht

De kliniek stond eerder onder verscherpt toezicht. Dat is vorig jaar opgeheven. De kliniek komt van ver en heeft grote veranderingen doorgemaakt, aldus het ministerie. „We zien dat deze omslag ook gepaard gaat met interne spanningen."

Het management van de kliniek zegt in de krant ontsteld te zijn „over het beeld dat wordt geschetst dat doelbewust, vanuit financiële overwegingen, zou worden ingegrepen in de behandeling van cliënten."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.