Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 1 okt 2019 / 16:00 uur

Marc Dutroux wil na 15 jaar cel vervroegd vrijkomen

De beruchtste seriemoordenaar en pedoseksueel van België heeft bij de rechtbank een verzoek ingediend om vervroegd vrij te komen, meldt HLN.

Een Brusselse rechtbank zal op 17 oktober reageren op de aanvraag. Dutroux, die inmiddels 62 jaar oud is, werd voor zijn gruweldaden tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld.

Julie en Melissa (beide 8 jaar oud) kwamen om nadat ze 9 maanden bij Dutroux in huis waren opgesloten en verkracht /ANP

Geen zin

Dutroux werd in 2004 veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf vanwege zijn ontvoering en verkrachting van zes meisjes en moord op vier van hen. Slachtoffers Julie en Melissa zijn vermoedelijk omgekomen van de honger en de dorst na negen maanden opsluiting in zijn kelder.

De andere slachtoffers An en Eefje zouden in 1995 levend door de moordenaar begraven zijn nadat hij ook hen maandenlang had opgesloten in zijn huis. Twee anderen overleefden hun ontvoering door de bende van Dutroux, zij werden door de Belgische politie bevrijd na een bekentenis van de dader.

Advocaat Bruno Dayez vertegenwoordigt de seriemoordenaar die wordt gezien als de meest beruchte crimineel van het land. Hij meent echter dat hem nog langer opsluiten geen zin heeft.

Naast Dutroux werden ook zijn ex-vrouw Michelle Martin en handlanger Michel Lelièvre voor de ontvoeringen en moorden veroordeeld. Martin kwam 7 jaar geleden onder voorwaarden vrij en recentelijk is de voorwaardelijke invrijheidstelling ook voor Lelièvre in gegaan.

Dutroux en zijn toenmalige vrouw Michelle Martin tijdens de strafzaak /ANP

Gratieverzoek

In België kan een gedetineerde na 10 jaar gevangenis een verzoek indienen voor vervroegde vrijlating. Zo’n verzoek wordt voorgelegd aan deskundigen die op hun beurt beslissen of de gratie al dan niet verleend wordt.

Hierbij wordt onder meer een psychologisch profiel gemaakt die als basis dient voor de rechtbank om hun oordeel op te baseren. Dayez meent dat een levenslange gevangenisstraf inhumaan is en vergelijkt het met de doodstraf. Niemand dient zolang opgesloten te zitten.

Iedere gedetineerde die meer dan tien jaar vastzit heeft in België recht op een gratieverzoek. Hoewel de maatschappelijke impact van de daden van Dutroux gigantisch waren, is zijn situatie in Dayez’ optiek niet anders dan die van anderen.

Of de strafuitvoeringsrechtbank van Brussel deze visie deelt, weten we 17 oktober. Volgens deskundigen is de kans minimaal dat zij Dutroux’ verzoek honoreren. Mocht het de voorwaardelijke invrijheidstelling wel worden goedgekeurd dan komt de verguisde pedoseksueel uit Charleroi in 2021 vrij.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Marc Dutroux wil na 15 jaar cel vervroegd vrijkomen
Sluiten