Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 3 okt 2019 / 18:04 uur

Maagzuurremmers teruggeroepen: mogelijk kankerverwekkende stof

Maagzuurremmers met de stof ranitidine worden op korte termijn teruggeroepen omdat er mogelijk kankerverwekkende stoffen in zitten. Dat bevestigt een woordvoerster van de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd na berichtgeving van RTL Nieuws.

In de maagzuurremmers met ranitidine zou ook de stof nitrosamine (ook wel NDMA) kunnen zitten. Naar schatting 150.000 mensen in ons land gebruiken een maagzuurremmers met ranitidine erin.

Risico niet acuut

De IGJ begrijpt dat gebruikers zich zorgen maken, maar de woordvoerster benadrukt dat er geen acuut risico is. „Het is altijd onverstandig om te stoppen met een voorgeschreven middel, overleg met een arts of apotheker is noodzakelijk."

Volgens haar zijn er „batches met een te hoge waarde gevonden. Maar de limiet die wordt aangehouden is heel streng, gebaseerd op mensen die 600 milligram langdurig gebruiken. En zelfs voor deze chronische gebruikers is het risico heel laag".

Water en voedingsmiddelen

NDMA kan ook in kleine hoeveelheden voorkomen in water en voedingsmiddelen. Maar de kans is erg klein dat patiënten hierdoor kanker krijgen.

Reageer op artikel:
Maagzuurremmers teruggeroepen: mogelijk kankerverwekkende stof
Sluiten