Elselotte Smink
Elselotte Smink Nieuws 7 okt 2019
Leestijd: 1 minuut

Longartsen willen totaalverbod e-sigaretten

In Nederland mag, als het aan longartsen ligt, „geen enkele e-sigaret meer binnenkomen.” Dat zegt Leon van den Toorn, de voorzitter van de Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).  

De e-sigaret ligt al langer onder vuur. Al eerder werd bekend dat er in Amerika 18 mensen zijn overleden aan een mysterieuze longziekte, waarvan het meerendeel jonger was dan 35 jaar. Ook in Nederland kwamen minstens acht mensen bij de longarts na gebruik van de e-sigaretten. Eén van hen kwam terecht op de intensive care.

‘Geen enkel bewijs’

Volgens Leon van den Toorn klopt er wetenschappelijk niets van de uitspraak dat de elektronische peuk 95 procent minder schadelijk zou zijn. Ook helpt de e-sigaret bij de meeste mensen niet om te stoppen met het ‘normale’ roken., geeft de voorzitter aan in het AD.

Er loopt al een onderzoek naar de gezondheidsrisico’s die kleven aan de elektronische sigaretten. De staatssecretaris van Volksgezondheid Paul Blokhuis is ‘heel benieuwd’ naar de inzichten van de NVALT. Een totaalverbod is alleen lastig voor elkaar te krijgen, aangezien er Europese regels meespelen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.