Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 15 okt 2019
Leestijd: 1 minuut

Londense politie gaat klimaatactivisten harder aanpakken

De Britse politie gaat harder optreden tegen klimaatactivisten van de actiegroep Extinction Rebellion (ER) in Londen na een week van confrontaties tussen betogers en de politieagenten.

Activisten die de straat op gaan kunnen worden opgepakt. „Elke bijeenkomst die in verband staat met de opstand van Extinction Rebellion in Londen moet worden gestaakt", is te lezen in de verklaring van de politie.

Meer dan 1400 mensen

De klimaatactivisten van Extinction Rebellion gaan in de hele wereld de straat op voor een beter klimaatbeleid. Ze eisen dat regeringen meer doen aan klimaatproblemen. Maandagavond kwamen demonstranten in Londen nog bij elkaar op Trafalgar Square. De politie meldt dat inmiddels meer dan 1400 mensen in Londen zijn opgepakt sinds het begin van de protesten vorige week.

De actiegroep zelf noemt het besluit van de politie in de Britse media een schande. „De klimaatproblemen en de ecologische noodsituatie gaan niet weg. Wij blijven resoluut in het onder ogen zien van deze problemen en dringen er bij de regering op aan dat ook te doen".

Vergoedingen voor demonstreren

Extinction Rebellion betaalt sommige demonstranten om de straat op te gaan. In Nederland ook, daar gaat het om ‘vrijwilligersvergoedingen van zo’n 170 euro per maand’. Dit geld zou voor een deel uit Engeland komen. Daar wil de belastingdienst een onderzoek gaan doen naar de betalingen, omdat er geen belasting over zou worden betaald.

De band Radiohead gaf een kwart miljoen pond aan Extinction Rebellion. Volgens woordvoerder Egbert Born zullen er in andere steden in Nederland ook nog nieuwe klimaatacties volgen. „Er zit veel energie in onze beweging. We groeien snel en mensen zijn geïnspireerd geraakt. Ze willen graag iets doen met hun enthousiasme. En met hun overtuiging dat de klimaatcrisis snelle actie vereist”, zo vertelt Born aan De Telegraaf.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.