Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 22 okt 2019
Leestijd: 1 minuut

Klimaatverandering maakt Rusland nóg groter

Rusland is al met afstand het grootste land ter wereld, maar het is nog aan het groeien. Door klimaatveranderingen zijn er een paar kleine eilandjes komen bovendrijven.

Volgens Aleksandr Moisejev, chef van de Noordelijke Russische vloot, dachten ze altijd dat het om drijvende gletsjers ging. Nu het ijs gesmolten is, blijken er in de kaap een aantal eilandjes te zijn. „De eilandjes zijn ontdekt doordat het ijs smelt en instort en door de temperatuurverandering", vertelt Moisejev.

Acht voetbalvelden

Een hele grote uitbrieding van Rusland is het overigens niet. Met behulp van satellieten die de eilandjes eerder al in kaart brachten loopt de grootte ervan uiteen van 900 tot 54.000 vierkante meter (wat ongeveer gelijk staat aan acht voetbalvelden).

Afgelopen september kwam er een rapport van de Verenigde Naties uit. Daarin stond dat er nog nooit zoveel noordpoolijs gesmolten is als in de periode tussen 2015 en 2019. Rusland heeft daar op geanticipeerd door daar militaire en wetenschappelijke vestigingen te plaatsen. Het land heeft als doel om daar een nieuwe handelsroute te openen en brandstof te winnen uit bronnen die voorheen onbereikbaar waren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.