Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 17 okt 2019
Leestijd: 1 minuut

Kamer vol vragen na deal van VS en Turkije

In de Tweede Kamer zijn partijen blij met het tijdelijke staakt-het-vuren in het noorden van Syrië. Maar ze vragen zich af hoe het verder moet.

De Turkse president Recep Erdogan en de Amerikaanse vicepresident Mike Pence kwamen de rustperiode donderdag overeen.

Bufferzone

Het Turkse leger viel het noorden van het buurland vorige week binnen. Het wil de Koerdische YPG-militie uit het grensgebied verdrijven en daarna een bufferzone van zo’n 30 kilometer opzetten. De Turken gaan hun militaire operatie vijf dagen opschorten zodat de YPG zich kan terugtrekken.

De verklaring van Pence en Erdogan geeft ‘hoop’, aldus Sven Koopmans (VVD). „Maar het is makkelijker een eenzijdige wapenstilstand af te kondigen dan te implementeren", twitterde hij. Hij vraagt zich daarbij af „hoe je een wapenstilstand kan afspreken zonder de tegenpartij" erbij te betrekken.

Pauze

Het bestand is goed, stelt Martijn van Helvert (CDA). Hij denkt dat Turken hun posities in Noord-Syrië gaan versterken en na vijf dagen niet zullen vertrekken.

Volgens Sadet Karabulut van de SP is een pauze in de strijd „het minste wat moet gebeuren." Turkije moet zich volgens haar volledig terugtrekken uit het noorden van Syrië.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.