Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 29 okt 2019
Leestijd: 1 minuut

Kabinet wil zo snel mogelijk af van strenge gifnorm

Het kabinet onderzoekt of er een nieuwe landelijke norm voor de PFAS, een verzamelterm voor bepaalde chemische stoffen in de grond, kan worden ingesteld om zo de bouw- en baggercrisis op te lossen.

Uiterlijk 1 december wil Staatssecretaris Van Veldhoven duidelijkheid, zodat bouwprojecten weer kunnen doorgaan.

Impasse

Net als bij de stikstofproblematiek dreigt de strenge PFAS voor een impasse te zorgen. De huidige norm van 0,1 microgram PFAS per kilo grond moet verruimd worden, zonder dat de gezondheid of het milieu in gevaar komt. Daarom heeft de staatsecretaris het RIVM gevraagd om zo snel mogelijk een nieuwe norm te stellen op basis van recente metingen.

„Uit voorzorg en op basis van de wet” legde het kabinet in juli deze strenge normen vast. Nu wil Van Veldhoven „zo snel mogelijk van de 0,1-grens af, binnen de veilige ruimte die er is”. Een nieuwe landelijke norm moet daarbij helpen.

Testen

Veel bouwprojecten waarbij grond moet worden verplaatst liggen stil omdat de grond niet aan de strenge norm voldoet, of omdat het nog moet worden getest. En dat testen kost veel geld. Daarom zijn bedrijven terughoudend met het innemen van grond die niet is getest en liggen veel projecten stil of lopen vertraging op.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.