Metro
Metro Nieuws 30 okt 2019 / 21:14 uur

Kabinet: voeg enzymen toe aan veevoer

Het kabinet heeft een nieuwe maatregel bedacht die zou moeten helpen om uit de stikstofcrisis te komen: boeren moeten hun koeien voer gaan geven waar specifieke enzymen aan toe zijn gevoegd. 

De enzymen kunnen bij het bestaande veevoer worden gedaan, waardoor de dieren minder stikstof uitstoten. Die gewonnen stikstofruimte kan vervolgens gebruikt worden om bouwprojecten weer op gang te brengen die nu stil liggen.

Verschillende maatregelen

Volgens de NOS bevestigen ingewijden dat dit een van de maatregelen is die het kabinet wil nemen. Er wordt nu gewerkt aan een pakket met verschillende maatregelen die snel resultaat moeten opleveren. Op korte termijn zelfs al een stikstofwinst van minimaal 10 procent, aldus deskundigen.

Invoering kan hoogstwaarschijnlijk al binnen een week. Volgens het bedrijf dat de enzymen produceert, hebben deze geen negatieve gevolgen voor de melkafgifte. Het voer zal er ook niet anders door gaan smaken. Maar in de mest van de koeien zal dus wel minder stikstof zitten.

Duurder

Een nadeel is dat het veevoer hierdoor wel duurder wordt. Maar het kabinet zegt die kosten wel te willen dragen als het stikstofruimte oplevert. Deze worden voorlopig geschat op enige tientallen miljoenen euro’s.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kabinet: voeg enzymen toe aan veevoer
Sluiten