Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 2 okt 2019 / 18:34 uur

Kabinet komt met campagne tegen lachgas in het verkeer

Het kabinet laat een campagne organiseren die ervoor moet zorgen dat jongeren bewust worden van de gevaren van lachgas in het verkeer. Dat schrijft staatssecretaris Paul Blokhuis aan de Tweede Kamer.

Halverwege 2020 moet de campagne worden gevoerd. Het kabinet trekt zo’n 85.000 euro uit voor het opzetten en uitvoeren van de onlinecampagne.

Jongerenorganisatie TeamAlert gaat aan de slag met de campagne, in opdracht van het ministerie van Infrastructuur. Dit jaar zal de organisatie met jongeren praten om „inzicht te krijgen in de belevingswereld van jongeren over lachgas en hun motieven".

‘Zorgwekkend’

Dat het aantal verkeersongelukken waarbij lachgas is betrokken flink lijkt toe te nemen, is „zorgwekkend", vindt Blokhuis. „Omdat lachgasgebruik doorgaans maar een korte roes geeft, staan veel gebruikers er niet bij stil dat effecten langer kunnen aanhouden en daardoor ook invloed kunnen hebben op deelname aan het verkeer", schrijft de staatssecretaris.

Van januari tot en met juli 2019 waren er 960 incidenten als gevolg van lachgasgebruik, terwijl dat er in heel 2018 nog 380 waren. De ongelukken vonden vooral plaats in grote steden, meldde de politie in augustus al. In 2016 waren het nog 60 ongelukken, wat toenam tot 130 in 2017.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kabinet komt met campagne tegen lachgas in het verkeer
Sluiten