Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 16 okt 2019
Leestijd: 1 minuut

Kabinet en Tweede Kamer pleiten voor officiële vrije dag op 5 mei

Het kabinet en de Tweede Kamer willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk Nederlandse werknemers voortaan een dag vrij hebben op Bevrijdingsdag. Premier Rutte zei woensdag in de Kamer dat Minister Koolmees van Sociale Zaken met werkgevers en werknemers in overleg gaat over een jaarlijks doorbetaalde vrije dag op 5 mei.

Het CDA, de SP, GroenLinks, de ChristenUnie, de PVV en de PvdA reageerden positief op het voorstel van regeringspartijen VVD en D66.

Niet aan de politiek

Desondanks is het niet aan de politiek om deze vrije dag officieel vast te leggen. Alle vrije dagen worden namelijk in een CAO of arbeidsovereenkomst geregeld.

„Laten we het voor elkaar proberen te boksen”, liet Rutte optekenen. „Maar het is een inspanningsverplichting, geen resultaatsverplichting.”

Bevrijding

Volgens de NOS is D66 bereid om tweede Pinksterdag te laten vallen als nationale feestdag, als dat ervoor zou kunnen zorgen dat zoveel mogelijk werknemers een vrije dag hebben om de bevrijding van de Duisters in 1945 te vieren. Dat gaat de ChristenUnie echter te ver. „Het moet niet ten koste gaan van christelijke feestdag”, zegt CU-leider Segers.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.