Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 17 okt 2019
Leestijd: 2 minuten

Kabinet: 113 moet crisislijn worden

Voor de tweede keer in een paar maanden tijd blijkt dat iemand in psychische nood tevergeefs 113 heeft gebeld om korte tijd later een eind aan zijn leven te maken. Het maakt duidelijk hoe groot de verwarring over de crisislijn is: het nummer 113 bestaat niet.

Ook onder hulpverleners circuleert het verkeerde nummer, schrijft de Volkskrant.

Crisislijn

Het kabinet wil nu dat het telefoonnummer 113 de echte crisislijn wordt voor mensen met suïcidale gedachten. Om dat mogelijk te maken zetten staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) en staatssecretaris Mona Keizer (Economische Zaken) „de nodige stappen", melden ze donderdag.

Tot het zover is, krijgen bellers met 113 een bandje te horen met het juiste telefoonnummer of worden ze zelfs doorgeschakeld. Dat moet al binnen een à twee weken geregeld zijn.

Op dit moment is de Stichting 113Zelfmoordpreventie, die online en telefonisch hulp biedt aan mensen die denken aan zelfmoord, nog te bereiken op het nummer 0900-0113. Maar vanwege de naam van de stichting denken veel mensen dat het juiste nummer 113 is, terwijl dit nummer niet bestaat.

Hulpvragen onbeantwoord

De verwarring heeft ertoe geleid dat hulpvragen onbeantwoord bleven, wat mensen het leven heeft gekost. Zo was al bekend dat eerder dit jaar een jonge vrouw 113 draaide, en een einde aan haar leven maakte toen ze daar geen gehoor kreeg. De Volkskrant meldt donderdag dat een 61-jarige man uit Beverwijk in juli vier keer tevergeefs 113 en variaties daarop belde. Twee dagen later maakte hij een einde aan zijn leven.

Blokhuis noemt dat „verschrikkelijk". „Mensen die suïcidaal zijn, moeten snel en zonder drempels de juiste steun en hulp weten te vinden en krijgen. Als het nummer 113 een leven kan redden, moeten we daar natuurlijk alles voor in het werk stellen."

Voor het einde van het jaar wordt duidelijk wanneer het nummer beschikbaar komt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.