Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 22 okt 2019
Leestijd: 1 minuut

Johnson wint eerste brexitstemming, maar verliest versnelde procedure

De Britse premier Boris Johnson heeft een belangrijke overwinning geboekt in het Lagerhuis. Dat keurde zijn nieuwe brexitwetgeving in een eerste stemming goed, maar de tweede ronde kwam er niet door. Een brexit op 31 oktober lijkt nu zeer onwaarschijnlijk.

De zogeheten ‘withdrawal agreement bill’ (WAB) zet de nieuwe brexitdeal om in Britse wetgeving. Dat is nodig om de EU met een deal te kunnen verlaten. Parlementariërs hebben nu met 329 tegen 299 stemmen besloten dat de wetgeving verder kan worden behandeld, maar die is daarmee nog niet definitief goedgekeurd.

Tweede stemronde

Het Britse Lagerhuis heeft wél tegen het voorstel van de regering gestemd om de behandeling van de nieuwe brexitwetgeving in korte tijd af te ronden. Dat is een forse nederlaag voor Johnson, die dreigde de wetgeving helemaal in te trekken als het parlement op de rem trapt.

De regering wilde eigenlijk dat de brexitwetgeving deze week nog door het Lagerhuis zou worden geloodst. Critici vinden dat veel te kort. Parlementariërs stemden eerder op de avond voor de verdere behandeling van de brexitwetgeving, maar keerden zich vervolgens tegen het tijdschema van de regering waar de snelle behandeling in was vastgelegd. Het tijdschema kreeg 322 stemmen tegen en 308 voor.

Valkuil

De premier waarschuwde eerder op dag voor de gevolgen als het tijdschema voor de snelle behandeling van de wetgeving zou worden verworpen. Als het parlement de brexit dwarsboomt en „alles tot januari of zelfs langer uitstelt", zou hij zich genoodzaakt voelen de wetgeving in te trekken en om nieuwe verkiezingen te vragen. Hij heeft overigens wel steun van de oppositie nodig om die uit te schrijven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.