Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 29 okt 2019
Leestijd: 1 minuut

Hongkong sluit activist Joshua Wong uit van verkiezingen

De regering van Hongkong heeft besloten dat activist Joshua Wong niet mag meedoen aan de districtsverkiezingen. Wong is een van de leiders van de protesten die de Chinese stadstaat al lange tijd in zijn greep houden.

De activist mag niet deelnemen aan de verkiezingen omdat zijn roep om autonomie tegen de electorale regels ingaat. Zelf vindt Wong dat het besluit bewijst „hoe Peking de verkiezingen manipuleert met politieke censuur”.

Wong is al verschillende keren opgepakt vanwege zijn rol bij de protesten. In 2014 was Wong op 17-jarige leeftijd al het gezicht van de zogenoemde paraplubeweging onder studenten.

Politiek gemotiveerd

„Deze beslissing is duidelijk politiek gemotiveerd”, schrijft Wong op Twitter. „Peking heeft enorme druk uitgeoefend om ervoor te zorgen dat ik word uitgesloten. Ik ben de enige kandidaat die niet mee mag doen.”

Hongkong gaat al maanden gebukt onder massale protesten in de stadstaat. Oorspronkelijk was de aanleiding een omstreden wet die uitlevering van ingezetenen aan China mogelijk maakte. Het protest richtte zich al snel tegen de leiding in het algemeen en tegen de toenemende Chinese invloed.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.