Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 20 okt 2019 / 14:20 uur

Honderden mensen lopen zwarte mars tegen handlanger Dutroux

Honderden mensen protesteerden zondag in Brussel met een zogenoemde ‘zwarte mars’ tegen de beslissing dat Michel Lelièvre, een handlanger van meervoudig moordenaar Marc Dutroux, onder voorwaarden vervroegd kan vrijkomen.

De mars werd exact 23 jaar na de witte mars gehouden. Toen trokken bijna 300.000 mensen door de straten van Brussel, in de nasleep van de affaire-Dutroux. Het was een van de grootste betogingen uit de Belgische naoorlogse geschiedenis.

25 jaar celstraf

De drugsverslaafde Lelièvre was het hulpje van Dutroux, die in 2004 levenslang kreeg wegens de ontvoering, opsluiting en misbruik van zes meisjes en de moord op vier van hen. Lelièvre kreeg in 2004 25 jaar celstraf nadat hij schuldig werd bevonden aan een lange reeks aanklachten, waaronder foltering en opsluiting van vier meisjes, waarvan er twee het niet overleefden.

Eind september besliste de rechtbank dat Lelièvre vervroegd kan vrijkomen, mits hij binnen zes maanden een woning kan vinden. „Deze man mag nooit onze buur worden", valt te lezen op de Facebookpagina van de zwarte mars. „Wij zijn het niet eens met zijn vrijlating. Wij vrezen voor de veiligheid van onze kinderen en kleinkinderen."

Voorwaardelijke vrijheid

De initiatiefnemers vrezen ook dat Marc Dutroux ooit voorwaardelijk zal vrijkomen. Zijn advocaten zeiden te hopen dat in 2021 te bewerkstelligen.

In 2012 werd de ex-echtgenote van Dutroux, Michelle Martin, vervroegd vrijgelaten. Zij was veroordeeld tot dertig jaar vanwege haar betrokkenheid.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Honderden mensen lopen zwarte mars tegen handlanger Dutroux
Sluiten