Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 14 okt 2019
Leestijd: 2 minuten

Honderden IS-aanhangers ontsnapt, maar geen Nederlanders

In het kamp Ain Issa in het noorden van Syrië waar bijna achthonderd IS-aanhangers uit zijn ontsnapt, zaten voor zover bekend geen Nederlandse IS-strijders. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Uit het kamp vluchtten vooral buitenlandse vrouwen verbonden aan IS en hun kinderen, aldus de lokale Koerdische autoriteiten. Ze zouden zijn ontsnapt na bombardementen van het Turkse leger dat de regio deze week binnenviel.

Volgens de meest recente cijfers van de inlichtingendienst AIVD verblijven nog vijftien Nederlandse mannen, 35 Nederlandse vrouwen en negentig kinderen met een Nederlandse link in Syrisch-Koerdische kampen of detentie. Dit is de stand per 1 oktober.

‘Nepnieuws’

785 buitenlandse aanhangers van IS konden wel uit een Koerdisch vluchtelingenkamp ontsnappen. De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan noemt dat echter nepnieuws. Hij ontkent dat honderden aanhangers van de terreurorganisatie zijn ontsnapt doordat de kampbewaarders tegen Turkije zijn gaan vechten na de inval van dat land in het noordoosten van Syrië.

De Koerdische autoriteiten maakten zondag melding van de grootscheepse ontsnapping uit het kamp in Ain Issa. Na een aanval van een leger van huurlingen zouden de IS-aanhangers de kampbewaarders hebben aangevallen en daarna zijn ontsnapt, volgens de Koerdische autoriteiten.

Volgens het Turkse persbureau Anadolu noemde Erdogan de berichten opruiend en zijn ze alleen bedoeld om steun te krijgen van westerse landen.

Protest tegen Erdogan

Zondagavond kwam een groep van ongeveer 75 mensen naar Amsterdam Centraal, om te protesteren tegen Erdogan, meldt de politie. Het gaat om een spontaan protest. Volgens een politiewoordvoerder zijn het met name Koerden en Turken die zijn gekomen.

De politie heeft de demonstranten verzocht het station te verlaten. Ze gingen toen buiten staan. De politie benadrukt dat de demonstratie gemoedelijk verliep. Veel demonstranten hebben spandoeken bij zich met daarop teksten tegen Erdogan.

Het Turkse leger trok woensdag het noordoosten van Syrië binnen om de Koerdische militie YPG daar te verdrijven. Sindsdien zijn tientallen mensen om het leven gekomen en zijn er gevechten uitgebroken in een aantal grenssteden. Syrië zelf kondigde zondag aan troepen naar het noordoosten te sturen om de Turken terug te dringen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.