Metro
Metro Nieuws 22 okt 2019 / 05:43 uur

Homohuwelijk en abortus niet meer illegaal in Noord-Ierland

Noord-Ierland liep nog een stapje achter op andere delen van Groot-Brittannië, maar vanaf nu zijn het homohuwelijk en abortus (onder bepaalde voorwaarden) er ook toegestaan.

Wetten die de veranderingen mogelijk maken, zijn dinsdag van kracht geworden.

Niet meer illegaal

Afgevaardigden voor Noord-Ierland in Westminster hadden in juli voor de wijzigingen van de wetten gestemd, waarin abortus niet meer illegaal is en waarin huwelijken tussen mensen van dezelfde sekse zijn toegestaan. Het parlement in Belfast had tot en met afgelopen maandag de tijd om wijzigingen aan te brengen.

Het Noord-Ierse parlement, dat al sinds januari 2017 opgeschort is, kwam maandag kort bijeen. Zonder steun van de oppositiepartijen konden tegenstanders de wijzigingen echter niet tegenhouden.

Op tijd voor Valentijn

Julian Smith, de staatssecretaris voor Noord-Ierland, zei dat de wet die abortussen verbiedt dinsdag middernacht zou worden teruggetrokken. „Nieuwe regelingen voor wettelijke toegang tot abortusdiensten in Noord-Ierland moeten uiterlijk 31 maart 2020 geregeld zijn", meldde hij.

De regelingen voor het homohuwelijk moeten op 13 januari volgend jaar geregeld zijn. „Dat betekent dat de eerste burgerlijke huwelijken tussen mensen van dezelfde sekse plaatsvinden in de week van Valentijnsdag", zei Smith.

Buiten het parlementsgebouw in Belfast hadden zich maandag enkele honderden voor- en tegenstanders van de nieuwe wetten verzameld. „Dit is een zeer belangrijk moment en het begin van een nieuw tijdperk voor Noord-Ierland, waarin we bevrijd zijn van onderdrukkende wetten over ons lichaam en onze gezondheid", zei de Noord-Ierse campagnemanager van Amnesty International.

Reageer op artikel:
Homohuwelijk en abortus niet meer illegaal in Noord-Ierland
Sluiten