Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 29 okt 2019 / 16:45 uur

Grote partij ‘Brexitmunten’ wordt vernietigd wegens foute datum

Door het opschuiven van de deadline van de Brexit, zit Groot-Brittannië nu opgescheept met een partij herdenkingsmunten met een verkeerde datum erop.

De Britten sloegen een speciale 50 pence herdenkingsmunt waarop 31 oktober 2019 als de datum van het vertrek uit de Europese Unie stond gegraveerd. Hoewel ze nog niet in de circulatie waren, zijn er al wel een aanzienlijk aantal geslagen toen de productie vorige week werd gepauzeerd.

Exit Brexitmunt

Dat 31 oktober het niet ging worden, kwam maandag definitief naar buiten. De productie werd al stopgezet toen het er vorige week op leek dat deze Brexit-datum niet haalbaar ging worden. Toch was op dat moment de productie al in volle gang. Het oorspronkelijke plan was om een partij van 3 miljoen 50 pence-munten die herinnerden aan de Brexit te uit te geven.

Volgens anonieme bronnen binnen de Royal Treasury zouden er al honderdduizenden van de munten klaarliggen voor circulatie. Voor deze partij rest echter geen ander lot dan de verbrandingsoven, zo meldt het persbureau Bloomberg. Hier worden de munten omgesmolten en geslagen tot stukken waar wel de juiste informatie op staat.

Komt er dan helemaal geen Brexit of Brexitmunt? Een woordvoerder van de Britse geldpers is nog steeds voornemens om met een Brexit-herinnering te komen in de vorm van een muntstuk. Welke datum daar op komt te staan, blijft gissen. Maandag werd besloten dat het Verenigd Koninkrijk tot 31 januari 2020 krijgt om hun vertrek uit de Europese Unie uit te onderhandelen.

Verzamelaars

Volgens geruchten zijn er zo’n 1000 munten veilig gesteld van de verbrandingsoven. Vanwege deze zeer beperkte oplage en de verkeerde datum, veranderde de 31 oktober-brexitmunt direct in een gewild verzamelobject onder verzamelaars. Naar verluidt zou de marktwaarde van het muntje inmiddels op ongeveer 800 pond (928 euro) liggen.

De Britse schatkist wilde niet ingaan op de geruchten of er toch een beperkte oplage beschikbaar komt voor de verzamelaars.

Het is niet de eerste keer dat de munt een nieuwe datum moet krijgen want het ontwerp van een Brexit op 29 maart 2019 was al klaar. De productie van de munt was echter nog niet gestart toen de Britten voor het eerst uitstel kregen. Het definitieve ontwerp wijkt, los van de datum, niet af van het originele ontwerp.

Reageer op artikel:
Grote partij ‘Brexitmunten’ wordt vernietigd wegens foute datum
Sluiten