Elselotte Smink
Elselotte Smink Nieuws 3 okt 2019 / 09:24 uur

‘Google gebruikte onwetende daklozen voor gezichtsherkenning’

De verbeterde gezichtsherkenning van Google is mede mogelijk gemaakt door… Daklozen en studenten. Alleen zonder dat zij hiervan op de hoogte waren. De Amerikaanse tak van Randstad zou hen door middel van leugens hebben overgehaald. 

Dat schrijft de New York Daily News (waarvan de website op het moment van schrijven niet voor iedereen beschikbaar is in Europa, omdat ze nog niet voldoen aan de Europese privacywetgeving), op basis van bronnen die betrokken bij het project. Daklozen en studenten in Amerika werd gevraagd of zij hun gezicht wilden laten scannen, maar er werd niet verteld dat de opdracht voor Google was.

Kleine vergoeding

Er zou expres gekozen zijn voor daklozen, omdat ze niet goed zouden begrijpen wat er aan de hand was. Ook zouden ze minder snel naar de media stappen. De onwetende deelnemers moesten hun gezicht laten scannen door een apparaat met een selfiecamera. Daarvoor kregen ze een bedrag van vijf dollar.

Ook studenten werden aangesproken. Hen werd verteld dat er een selfiegame werd gemaakt. Ze kregen niet te horen dat hun gezicht werd gescand, de beelden werden opgeslagen en werden gebruikt voor de optimalisering.

Vooral zwarte mensen

De Amerikaanse werknemers van Randstad moesten specifiek op zoek naar mensen met een donkere huidskleur: al eerder bleek dat de databases met gezichtsscans vooral gevuld zijn met witte mensen. Dat heeft effect op de veiligheid en werkzaamheid van apparatuur en apps.

Google wilde niet reageren op de aantijgingen. Het bedrijf gaf al eerder toe dat mensen op straat werden betaald om hun gezicht te laten scannen voor de nieuwe Google-smartphone. Of het bedrijf afwist van de werkwijze van Randstad, is niet bekend.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Google gebruikte onwetende daklozen voor gezichtsherkenning’
Sluiten