Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 22 okt 2019
Leestijd: 1 minuut

GGD: gezondheidsrisico’s door klimaatregels

Het is een tikkeltje dubbel. Het kabinet levert met het klimaatbeleid een bijdrage aan de gezondheid, maar sommige maatregelen kunnen weer gezondheidsrisico’s met zich meebrengen.

Dat stelt de GGD op haar website. De dienst zegt een belangrijke rol te kunnen spelen bij het belichten van de risico’s, ook op lokaal niveau.

Geluidsoverlast

De GGD waarschuwt onder andere voor geluidsoverlast door windmolens. Ook de uitstoot bij verbranding van biomassa kan een risico zijn voor de gezondheid, omdat die bijdraagt aan fijnstofconcentraties.

Verder wordt geluidsoverlast door waterpompen genoemd, die gebruikt worden bij de verduurzaming van huizen. De GGD hoopt daarom dat het huidige klimaatbeleid aansluit bij de Nationale Omgevingsvisie, het Schone Lucht Akkoord, het Preventieakkoord en de aankomende Nota Volksgezondheid.

Het klimaatbeleid moet Nederland helpen te voldoen aan internationale afspraken om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Nederland wil onder andere fors inzetten op het opwekken van duurzame energie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.