Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 21 okt 2019
Leestijd: 1 minuut

Geld lenen voor huis makkelijker voor tweeverdieners

Het Nibud, het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting, heeft het kabinet onlangs geadviseerd om de mogelijkheid tot het lenen van het geld te verruimen voor tweeverdieners die samen een huis willen kopen.

Voor koppels met allebei een inkomen zal het daarom makkelijker worden om een hogere hypotheek af te sluiten. Volgens Gabriëlla Bettonville, woordvoerder van het Nibud, komt dat doordat het sinds een paar jaar mogelijk is de helft van het tweede inkomen mee te tellen bij het bepalen van de maximale woonlast.

Meer geld over

Voorheen was dat slechts een derde van het tweede inkomen. Bettonville vervolgt dat deze trend al geruime tijd gaande is. „Het hangt samen met een belastingtechnische maatregel, in de volksmond ook wel ‘aanrechtsubsidie’ genoemd.”

Deze ‘aanrechtsubsidie’, ook wel bekend als de algemene heffingskorting, is gestaag aan het verdwijnen. Dat heeft tot gevolg dat een tweeverdienerskoppel met een gezamenlijk inkomen aan het eind van de maand meer geld overhoudt dan een paar met één inkomen met hetzelfde salaris.

Stijging loon

Omdat tweeverdieners dus aan het einde van de maand meer geld overhouden kunnen ze meer besteden aan een hypotheek. Verder verwacht het Nibud dat de lonen gemiddeld met 2,5 procent zullen stijgen. Dat zou betekenen dat het voor iedereen mogelijk wordt om een hogere hypotheek af te sluiten, ongeacht de hoogte van het inkomen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Geld lenen voor huis makkelijker voor tweeverdieners
Sluiten