Amarins de Boer
Amarins de Boer | LinkedIn Nieuws 28 okt 2019 / 15:29 uur

‘Fietsen zonder licht is vaak een kwestie van laksheid’

Nederland mag dan wel een fietsland pur sang zijn, campagnes over de veiligheid op ons stalen ros zijn er des te meer. De start van de donkere dagen zijn een aanleiding voor een nieuwe campagne.

‘Ik val op’ heet de nieuwe actie van Veilig Verkeer Nederland (VVN) en minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat). We stappen nog te vaak op een fiets zonder licht en dat leidt tot ongelukken, is het motief. Volgens VVN vindt één op de vijf ongelukken in het donker plaats, terwijl slechts tien procent van de fietskilometers in het donker worden afgelegd. Rijd je mét fietsverlichting, dan neemt het risico op een ongeval met zeventien procent af.

Met zo’n 35.000 kilometer aan fietspaden is het niet gek dat ons land een fietsland wordt genoemd. Maar we gaan blijkbaar niet altijd goed met onze tweewieler om, want aan fiets-campagnes geen gebrek. Begin deze maand lanceerde ANWB nog een actie om te voorkomen dat we op de fiets stappen zonder licht. En in de zomermaanden was er een campagne om te voorkomen dat we onze smartphone uit onze jas of tas halen.

Vergeten

Vaak hebben mensen uit laksheid geen fietsverlichting, zegt VVN-woordvoerder Marcel Kwant. Vooral jongeren fietsen vaak onverlicht rond, blijkt uit cijfers van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid. „Soms hebben ze prima werkend licht, maar vergeten ze het aan te klikken.”

Fiets je in het donker zonder licht, dan kun je daarvoor een boete van 55 euro krijgen. Uit cijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau blijkt dat vorig jaar 43.211 zo’n boete kregen. Het jaar ervoor waren dat er nog 28.979.

Fietsenmaker

De aftrap van de nieuwe campagne vindt maandagmiddag plaats in Den Haag. Voorbijgangers zonder verlichting, krijgen vrijblijvend advies en wegwerplampjes. Kwant noemt zulke lampjes ‘noodverlichting’. „Het gaat snel op, ze zijn slecht zichtbaar en niet goed voor het milieu. Ons advies: ga, nu seizoen van vroeg donker weer is begonnen, even langs de fietsenmaker. Voor een paar tientjes heb je weer een goed werkend licht dat lang mee gaat.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Fietsen zonder licht is vaak een kwestie van laksheid’
Sluiten