Daisy Heyer
Daisy Heyer Nieuws 25 okt 2019
Leestijd: 1 minuut

Er komen weer vreugdevuren in Scheveningen, maar stukken kleiner

Het drama rondom de vreugdevuren in Scheveningen vorig jaar weerhoudt de organisatie er niet van om de vuren dit jaar niet te organiseren. Sterker nog: er komen dit jaar meer vreugdevuren, maar die zijn dan ook kleiner dan de vuren die vorig jaar op het strand werden aangestoken en het ‘wedstrijdelement’ van hoogste stapel vervalt. 

Dat schrijft de organisatie donderdag op Facebook. Aanleiding van de meerdere, kleinere vuren was een advies van waarnemend burgemeester van Den Haag, Johan Remkes, die vorige week aankondigde dat de stapels maximaal 10 bij 10 meter mogen worden.

rapport OVV

Remkes vervangt ex-burgemeester Pauline Krikke, die kortgeleden aftrad vanwege een vernietigend rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) waarin stond dat zij tekortgeschoten was in het handhaven van de vreugdevuren met oud en nieuw. Omdat er een strijd om de hoogste stapel gaande was, was één van de vuren vorig jaar wel 13 meter te hoog. 

Het vuur, dat uiteindelijk 45 meter hoog was, werd door harde winden verspreid. Die creëerde niet alleen een vuurregen, maar ook vuurkolken. Dat zijn een soort kleine tornado’s gevuld met brandende asdeeltjes. Doordat die richting Scheveningen werden geblazen, ontstonden er overal branden.

De gemeente was ervan op de hoogte dat de bouwers de brandstapels te hoog hadden gemaakt en dat er op een „vrij onverholen manier" niet-toegestane brandversnellende middelen waren gebruikt.

Naar aanleiding van het rapport trad Pauline Krikke afgelopen 6 oktober af als burgemeester van Den Haag. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.