Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 17 okt 2019 / 08:19 uur

DUP: geen steun voor huidige brexitvoorstellen

De Noord-Ierse politieke bondgenoot van de regering van premier Boris Johnson zegt brexitvoorstellen die nu op tafel zouden liggen niet te kunnen steunen.

De unionistische DUP-partij stelt in een verklaring niet te kunnen instemmen met wat wordt voorgesteld met betrekking tot douaneregelingen en inspraak. Ook zou er „onvoldoende duidelijkheid zijn over de omzetbelasting".

Struikelblok

De status van Noord-Ierland na de brexit geldt als het grote struikelblok in de onderhandelingen over een brexitdeal. Tussen Ierland en Noord-Ierland ligt na de brexit de enige landgrens tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. Beide partijen willen die graag openhouden zonder grenscontroles, maar de Britse premier Boris Johnson wil ook uit de douane-unie met de EU. Die twee wensen staan op gespannen voet met elkaar.

De DUP zegt in de verklaring dat de partij blijft samenwerken met de Britse regering om te proberen een „verstandige deal" te realiseren. De partij stelt een overeenkomst te willen die de „economische en grondwettige integriteit van het Verenigd Koninkrijk beschermt".

‘Onderhandelingen gaan door’

Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker heeft donderdagmorgen gesproken met de Britse premier Boris Johnson over de brexit. De brexitteams van het Verenigd Koninkrijk en de EU blijven „in contact", twitterde Junckers woordvoerder daarna.

„Elk uur en elke minuut voor de EU-top telt. Wij willen een deal", aldus de Europese Commissie. De EU-leiders beginnen donderdag om 15.30 uur aan hun bijeenkomst.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
DUP: geen steun voor huidige brexitvoorstellen
Sluiten