Daisy Heyer
Daisy Heyer Nieuws 28 okt 2019
Leestijd: 1 minuut

‘Doodgewoon’ schilderijtje in Franse keuken voor 24 miljoen verkocht

Een verloren schilderij van de Italiaanse schilder Cimabue bleek jaren in een Franse keuken te hangen. Het schilderij is zondag in Parijs geveild voor ruim 24 miljoen euro en is daarmee een van de tien duurste schilderijen ooit, schrijft The Guardian

Het zou je maar gebeuren: dat toch wel erg kitcherige schilderijtje dat al tig jaar in je keuken hangt blijkt uiteindelijk een van de duurste schilderijen ter wereld te zijn. Het gebeurde een 90-jarige Franse vrouw, die dacht dat De Bespotting van Christus – zoals het schilderij heet – gewoon een religieus schilderijtje was. Ze hing het schilderij boven haar gasfornuis en keek er nooit naar om, tot een veilingmeester bij haar thuis kwam en het schilderij herkende.

Het kunstwerk mag dan wel mega qua prijs zijn, qua formaat is dat het zeker niet: het schilderijtje is slechts 20,3 bij 28,5 centimeter en is rond het jaar 1280 geschilderd.

Hoogste bedrag ooit

Er zijn meer werken van de serie geschilderd door Cimabue bekend; die hangen bijvoorbeeld in de National Gallery in Londen en zijn onderdeel van de Frick Collectie in New York.

Het bedrag dat voor het schilderij geboden is, is ook nog eens veel hoger dan de waarde: die wordt geschat op 4 tot 6 miljoen euro. Het was voor het eerst dat een werk van de schilder te koop werd aangeboden en met de 24 miljoen die het opgebracht heeft, is het direct het hoogste bedrag dat ooit voor een middeleeuws schilderij betaald is.

Overigens kunnen we het werk waarschijnlijk niet zelf in een museum bewonderen: degene die uiteindelijk de hoogste prijs bood is niet bekend, maar wat men wel weet is dat hij een aantal internationale musea overboden heeft.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.