In het nieuws

De housemuzikale fotoodyssee van Jos die zijn helden vastlegde

Technoheld en lachebek Carl Cox / Jos Kottmann

Foto van 'Iris Hermans'

17 OKT 2019

Ineens wist fotograaf Jos Kottmann het: „Fuck man, ik ga gewoon een boek maken van al mijn helden!”

Hij is eigenlijk gewoon een ‘dikke groupie’, ,,en heb hiermee een manier gevonden om in contact te komen met mijn helden!” Fotograaf Jos Kottmann staat in het midden van 5&33 Gallery, waar donderdagavond de opening is van zijn expositie DJ Faces. Twaalf jaar lang legde hij grondleggers van de housemuziek wereldwijd op de gevoelige plaat vast.

Intens

Vanaf de wanden kijken monochrome ogen hem doordringend aan. Dat is misschien wel een gemene deler, mijmert hij hardop. ,,Bijna alle dj’s die ik heb gefotografeerd, stralen een enorme intensiteit uit, terug te zien in mijn portretten.” En inderdaad, van Richie Hawtin (,,een mooie man, toch?”) tot lachebek en technogoeroe Carl Cox: in hun ogen lees je gewoon datgene dat je niet kunt beschrijven, maar wel kunt zien.

Behalve dan bij Dj Harvey, hij wilde per se met z’n zonnebril op de foto, ,,Als een acteur in z’n eigen wereld. Een echte playboy was het, een mannetje, hoor.” Maar ook die foto is een kunstwerk op zich, evenals ‘de gekke muil’ die Sven Väth trekt en de karakteristieke en best wel naar de klote-kop van de dj die binnenkwam met zeven vrouwen achter zich aan en 'nogal in z'n element was'. ,,Laat ik het zo zeggen dat hij wat onder z’n neus had zitten.”

Vriendelijk gezicht

Zijn eigen gezicht is vriendelijk, met twee grijsgroene pretoogjes die alles goed in de gaten houden. Het is iemand die ook vragen terugstelt en alles geïnteresseerd in zich opneemt, zeker nadat je hem verteld hebt dat ook jij heel erg van ‘de muziek, dansen en de scene’  houdt. Sterker nog: ,,dan hebben we vast weleens samen op een feestje gestaan, wat mooi!”

Early bird Jos ontdekte zijn voorliefde voor muziek al in zijn prille adolescente jaren in de plaatselijke discotheek Alcazar, maar het was pas echt liefde op het eerste gehoor en tot in z’n kippenvelhaartjes op z’n arm, toen hij in de grote stad ‘de scene’ ontdekte. ,,Waar mijn vrienden bezig waren met chicks regelen, wilde ik alleen maar dansen en doorgaan op die muziek.” Iets later kwam daar ook fotograferen bij en werd het: geen Jos zonder camera, geen feest zonder Jos. Als een van ’s lands eerste partyfotografen voor Love2Party kwam hij overal. Gastenlijstje hier, backstage daar, het hele jaar door. Grenzen vervaagden ‘weekendelijks’, ,,we stapten rustig op zaterdagmiddag in het vliegtuig om even een feestje in Londen te pakken, en zondagochtend weer terug.”

Het idee voor DJ Faces, dat overigens geen bestaande dj is -,,wel een goeie dj-naam!”-, kwam op na een klus waarbij hij een van zijn lievelingsdj’s Joe Claussell had gefotografeerd. In de auto op weg naar huis, waar de adrenaline nog naborrelde in zijn elektronische muziekhart, wist hij het ineens. ,,Fuck man, ik ga gewoon een boek maken van al mijn helden!”

Van Parijs tot Detroit

Heel veel wachten, omschrijft hij zijn twaalfjarige fotodyssee, waar hij 140 dj’s overal en nergens op de foto zette. Hij reisde van Chicago tot Johannesburg, van Parijs tot Detroit. Hij kwam heel soms bij dj’s thuis, maar sprak meestal met ze af in hotels, op straat en soms snel in de club voor of na de boeking. ,,Ik probeerde de fotografie te combineren met andere klussen, maar soms vloog ik de hele wereld over voor die ene foto.”

Het duurt even, maar dan heb je ook wel wat / Jos Kottmann

En als het dan lukte, gaf dat een kick. Een understatement, zeker in het geval van Derrick May waarmee hij acht jaar bezig is geweest voordat hij een ‘okay man, let’s do it’ hoorde. En zo geschiedde, ,,hij heeft daarna zelfs het voorwoord van mijn boek geschreven en heb laatst nog een hapje met hem gegeten.” Geen beste vrienden, dat zijn z’n matties die hij al z’n hele leven kent, ,,maar muzikale vrienden.” Hij doet het nu wel iets rustiger aan. ’Jonge kinderen enzo’, ,,en ik ga de Rotterdam marathon rennen.” Iets rustiger aan betekent overigens nog steeds wel een dansvloertje aantikken hier en daar, blijkt wanneer hij een appje van Joris Voorn krijgt over zijn feest. ,,Tja...” haalt hij zijn schouders op, ,,het is tenslotte ADE.”

'Weet je nog...'

‘Wauw, heb jij een échte Jos Kottmann aan de muur?’ Het zou toch fantastisch zijn als mensen dat op een goeie dag -of nacht- zeggen, droomt hij even weg. Al lijkt het niet eens zo ver weg, als je zijn werk ziet. Stuk voor stuk zwart-witte kunstwerken, waar je als vanzelf naar blijft kijken, omdat ze naar jou lijken te kijken. Zijn werk is gelimiteerd (zeven stuks van elke dj) en hij ziet ze wel op verschillende plekken hangen. Bij kunstliefhebbers bijvoorbeeld, die het als een investering zien (want er hangt een prijskaartje aan), of bij boekingskantoren. Of gewoon bij ‘de liefhebber als jij en ik’, als herinnering aan die memorabele avond waar je helemaal uit je stekker ging op dj Rush bijvoorbeeld, of je grote liefde ontmoette toen Seth Troxler aan het draaien was.

Seth Troxler / Jos Kottmann

Toch wilde niet iedereen meedoen aan DJ Faces. ‘Ik heb daar toch helemaal niets aan?’ kreeg hij als repliek. Maar Kottmann is een doorzetter en een tikkeltje Oost-Indischdoof voor het woordje ‘nee’. Dus toen Jeff Mills, de dj die op zes draaitafels zijn draaikunsten vertoont, liet weten niet mee te willen doen, besloot Jos hem na zijn gig gewoon op te wachten. En nog een keer. En nog een keer. Tot mevrouw Mills herself op een gegeven moment reageerde. ,,Laat mijn man met rust!” Hij moet erom lachen. ,,Balen natuurlijk, maar ik heb het tenminste wel echt geprobeerd.”

Die liefde

De dj’s zijn lovend over zijn werk. Velen gebruiken de foto als persfoto, getuige een google-dj-rondje en een aantal heeft zijn boek al gekocht. Ze staan er ook allemaal mooi op, knikt hij, ,,op de enkeling na die vond dat er iets te veel onderkin op stond, ogen ze allemaal heel comfortabel met zichzelf.” Ondanks hun gejaagde leven vol onrust, is Kottman er perfect in geslaagd de rust in hun gezicht vast te leggen, samen met die intense blik. Deels dankzij zijn aanwijzingen tijdens het fotograferen, maar voor een heel groot deel waarschijnlijk omdat al zijn helden in zijn ogen precies datzelfde lezen als hij bij hen. Die grote liefde voor muziek. Als hij ze dan aankijkt met zijn camera gebeurt er iets. ,,Dan zijn we een. We snappen elkaar.”

DJ Faces

Krachtig, kwetsbaar, rauw. Het werk van fotograaf Jos Kottmann in een notendop. In DJ Faces vind je 110 gezichten van de grondleggers van housemuziek wereldwijd. Op de voorkant prijkt dj Osunlade, hij roemde het boek met ‘a family album of sorts’. Bij de opening van zijn expositie zijn ook dj’s present die hij heeft gefotografeerd. Derrick May, Joris Voorn, Speedy J, Âme, Kölsch, somt hij op. De keuze om in elk geval hun portretten op te hangen in de expo was dan ook snel gemaakt, ,,het is natuurlijk superleuk als ze hier hun eigen kop zien hangen!” Hier kun je zijn boek bestellen Zijn expositie met 37 portretten wordt tot 22 november vertoond in 5&33 Gallery.


Wedstrijd taart eten wordt Russin fataal

Wedstrijd taart eten wordt Russin fataal

Tijdens de wedstrijd kwam de 23-jarige om het leven nadat ze zich verslikte en stikte. /Unsplash

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een wedstrijdje taart eten liep slecht af voor een vrouw in Moskou. Tijdens de wedstrijd kwam de 23-jarige om het leven nadat ze zich verslikte en stikte. 

Dat meldde de krant Komsomolskaya Pravda zondag online, verwijzend naar de autoriteiten.

Hartproblemen


Nog 31 Nederlanders vast op cruiseschip Westerdam

Nog 31 Nederlanders vast op cruiseschip Westerdam

Passagiers verlaten de Westerdam. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Van de 91 Nederlanders die op het cruiseschip Westerdam zaten, zijn er nog 31 aan boord. Dat meldt de NOS. Wanneer ze van het schip af mogen, is volgens Holland America Line nog niet duidelijk.

Bij één van de ex-passagiers, een 83-jarige Amerikaanse vrouw, werd zondag geconstateerd dat ze besmet is met het coronavirus. Dat is de reden dat de passagiers momenteel de Westerdam nog niet mogen verlaten. In totaal wachten er nog 233 passagiers op vertrek.

Cruiseschip


Maak kans op een vliegreis en dan: vijf tips voor Rome

Maak kans op een vliegreis en dan: vijf tips voor Rome

Het Colosseum in Rome. | Foto: Colourbox

In samenwerking met LEVEL

14 FEB 2020

Zin in een trip naar Rome? Dan is dit je kans om een vliegreis naar de Italiaanse hoofdstad te winnen.

Vliegmaatschappij LEVEL kondigde onlangs, toen het voor het eerst op de Vakantiebeurs aanwezig was, een nieuw zomerschema 2020 aan met zeven routes vanaf Schiphol. LEVEL vliegt vanaf Amsterdam naar Londen-Luton (14x per week), Rome (13x), Barcelona (7x), Wenen (7x), Milaan (7x), Lissabon (6x) en Fuerteventura (1x). De handbagage is daarbij tot 10 kilo gratis. In een serie krijg je tips voor de steden die je met LEVEL kunt bezoeken en ook maak je telkens kans op een vliegreis ernaartoe. Deze keer: vijf tips voor als je een weekendje in Rome bent.

1 Pleinen en fonteinen


Agressieve Pool bijt stuk vinger van agent af

Agressieve Pool bijt stuk vinger van agent af

Foto ter illustratie. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een 29-jarige man in Polen was het niet eens met zijn arrestatie. Toen een politieagent hem arresteerde, besloot de Pool daarom de vinger van de agent af te bijten. Dat heeft een woordvoerster van de politie in Poznan, waar het incident zich afspeelde, gezegd.

De gewonde politieman heeft inmiddels het ziekenhuis verlaten. „Het is een 1,5 centimeter lang stuk van de pink van de rechterhand", aldus de zegsvrouw. Of het afgebeten deel kon worden aangezet, kon zij niet zeggen.

Spookrijder


Overstromingen door storm Dennis: veel Britten moeten evacueren

Overstromingen door storm Dennis: veel Britten moeten evacueren

Op honderden plaatsen in Groot-Brittannië is sprake van overstromingen. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Op honderden plaatsen in Groot-Brittannië is sprake van overstromingen. Hulpdiensten hebben zondag in Wales meerdere mensen geëvacueerd nadat hun huizen onder water waren gelopen als gevolg van de storm Dennis en de zware regenval die daarmee gepaard gaat.

Verschillende rivieren zijn buiten hun oevers getreden. Op veel plaatsen is de bodem nog verzadigd van water door storm Ciara en de regen van vorige week.

Recordaantal


Storm Dennis zorgt voor veel schade

Storm Dennis zorgt voor veel schade

Rond 11.00 uur was de storm in het noordwesten over zijn hoogtepunt heen. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Zuidwesterstorm Dennis zorgt zondag door het hele land voor meldingen van schade. Rond 11.00 uur was de storm in het noordwesten over zijn hoogtepunt heen. De wind zal later ook in de rest van het land afnemen, het laatste in het zuidoosten.

Het KNMI heeft voor het hele land code geel afgegeven.

Gesloten deuren


Treinverkeer zondag flink ontregeld in Randstad

Treinverkeer zondag flink ontregeld in Randstad

Mensen die met de trein moeten, wordt het zondag niet al te makkelijk gemaakt. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Mensen die met de trein moeten, stuiten zondag op tal van obstakels. Door een combinatie van factoren is het treinverkeer namelijk flink ontregeld op verschillende plekken in Nederland. Problemen zijn er onder meer tussen Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Breda en Tilburg

Het gaat onder meer om een kapotte bovenleiding bij Woerden, werkzaamheden tussen Leiden en Haarlem en een boom op het spoor tussen Breda en Tilburg.

Minder treinen


Let op de aanschafwaarderegeling van je autoverzekering. Grote verschillen!

Let op de aanschafwaarderegeling van je autoverzekering!

Foto: Colourbox

Foto van ''

GISTEREN

Als je een tweedehands auto koopt, is het verstandig om een nieuwe autoverzekering af te sluiten. Het is dan ook slim om daarbij te kijken welke verzekeraar een aanschafwaarderegeling heeft.

Deze regeling zorgt ervoor dat, als je je auto total loss rijdt of als hij gestolen wordt, je het aankoopbedrag van je auto terugkrijgt als je een beperkt casco of een volledig cascodekking hebt. Maar hier zijn bepaalde voorwaarden voor en die verschillen per verzekeraar.

Voorwaarden aanschafwaarderegeling


Likeability of6

Sudoku

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


Eerste officiële lentedag: warmste 16 februari ooit

Eerste officiële lentedag: warmste 16 februari ooit

Van een lentedag is sprake als het kwik oploopt tot 15 graden of meer. /Unsplash

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De eerste officiële lentedag van 2020 is een feit. Zondag werd in De Bilt om 12.40 uur voor het eerst dit jaar de grens van 15,0 graden bereikt, meldt Weeronline. Daarnaast is het ook nog eens de warmste 16 februari ooit gemeten. 

Van een lentedag is sprake als het kwik oploopt tot 15,0 graden of meer.

Lentedag


Quarantaine voorbij: Geen coronavirus bij Nederlanders uit Wuhan-regio.

Quarantaine voorbij: geen coronavirus bij Nederlanders uit Wuhan

Quarantaine voorbij: Geen coronavirus bij Nederlanders uit Wuhan-regio. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Geen van de zeventien mensen - vijftien Nederlanders en twee Chinese partners - die zondag 2 februari terugkeerden uit het Chinese Wuhan, is besmet met het coronavirus. De zeventien hebben hun quarantaine in Nederland in goede gezondheid afgerond.

Hun quarantaine is opgeheven. Dat meldt de GGD Brabant-Zuidoost. De vijftien Nederlanders en twee Chinese partners werden twee weken geleden geëvacueerd uit Wuhan en omstreken, het hart van de virusuitbraak.

China bedong dat ze eenmaal terug in Nederland veertien dagen in afzondering zouden blijven. Die tijd mocht het leeuwendeel van hen wel thuis uitzitten. Maar ze moesten binnenblijven en mochten bijvoorbeeld geen bezoek ontvangen of pakjes aannemen.


Storm Dennis houdt huis in Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

Storm Dennis houdt huis in Nederland en het Verenigd Koninkrijk

Storm Dennis houdt huis in Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Zuidwester Dennis trekt deze zondag tussen Schotland en IJsland door. Dat is ver weg, meldt WeerOnline, maar Dennis is zo omvangrijk dat we er ook in ons land veel van merken. Zondagmiddag zijn er ook landinwaarts zware windstoten tot 95 km/uur. Daarnaast gaat het behoorlijk regenen

Wandelaars kunnen, voor zover je met dit weer überhaupt naar buiten wilt, zondag parken, bossen en duingebieden beter mijden. Door de zware windstoten kunnen flinke takken makkelijk afbreken. Vanuit het hele land komen meldingen van stormschade door. Het gaat onder andere om takken op het spoor en losgeraakte dakpannen.

Het KNMI heeft code geel uitgeroepen voor het hele land. Het verkeer moet uitkijken op grote bruggen en dijken. Rijden met een lege vrachtwagen of een caravan is niet aan te raden. Meldkamers van de brandweer vragen mensen alleen 112 te bellen bij acuut gevaar of spoed.


President China wist op 7 januari al van coronavirus.

President China wist op 7 januari al van coronavirus

President China wist op 7 januari al van coronavirus. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Chinese president Xi Jinping was al eerder op de hoogte van de risico's van het coronavirus dan tot nu toe bekend was. De Communistische Partij in China heeft een toespraak gedeeld waarin te horen is dat de president op 7 januari maatregelen heeft getroffen om ervoor te zorgen dat het coronavirus zich niet verder zou verspreiden.

Dat de president al eerder van het virus wist is verbazend, aangezien hij er twee weken later pas in het openbaar over sprak. Artsen in China, waaronder klokkenluider Li Wenliang, waarschuwden eind december al voor het virus.

Wenliang maakte op 30 december bij collega's melding van het nieuwe virus. Niet veel later werd hij door de autoriteiten op de vingers getikt voor het 'verspreiden van valse informatie en geruchten via internet'. Hij raakte zelf besmet en stierf op 7 februari.


Zestien vliegtuigen landden op gesloten landingsbaan Schiphol.

Zestien vliegtuigen landden op gesloten landingsbaan Schiphol

Zestien vliegtuigen landden op gesloten landingsbaan Schiphol. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Op Schiphol zijn in januari zestien vliegtuigen achter elkaar geland op een gesloten landingsbaan. Het duurde 25 minuten voordat de verkeersleiders doorhadden dat de Zwanenburgbaan, zoals de landingsbaan heet, nog niet was vrijgegeven, meldt NH Nieuws.

Op zaterdag 18 januari vond het incident plaats. Een vliegtuig dat vertrokken was uit Ivalo (Finland), moest een onverwachte landing op Schiphol maken omdat er nog een pin in het neuswiel zat. Die pin moest uit het landingsgestel gehaald worden. Het vliegtuig landde veilig op Schiphol en hield de Buitenveldertbaan bezet.

Doordat die baan niet vrij was konden daar geen vliegtuigen meer landen. Zestien aankomende vliegtuigen werden doorgestuurd naar de Zwanenburgbaan om daar te landen. Die baan was echter nog niet vrijgegeven toen de toestellen landden.


Sydney houdt groot benefietconcert voor bosbranden.

Sydney houdt groot benefietconcert voor bosbranden

Sydney houdt groot benefietconcert voor bosbranden. /Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Internationale artiesten komen zondag in Sydney samen voor een negen uur durend benefietconcert. Daarmee wordt geld ingezameld voor de slachtoffers van de bosbranden waar Australië al maanden mee kampt. De opbrengst bedroeg zondagmiddag al ruim 9,5 miljoen Australische dollar (ongeveer 5,9 miljoen euro). 

De organisatie van Fire Fight Australia deelde in een persbericht alvast de eerste tussenstand van het evenement in Sydney.

Eindstand


Costa Rica onderschept 5000 kilo cocaïne bestemd voor Nederland.

Costa Rica onderschept 5000 kilo cocaïne bestemd voor Nederland

Costa Rica onderschept 5000 kilo cocaïne bestemd voor Nederland. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De politie in Costa Rica heeft naar eigen zeggen de grootste drugsvangst in de geschiedenis van het land gedaan. In de haven van Limón werd meer dan 5000 kilo cocaïne onderschept, die bedoeld was voor Nederland.

De drugs zaten in koffers in een container die op punt stond naar Rotterdam te worden verscheept. Officieel vervoerde de container sierbloemen. Er is één verdachte gearresteerd.


Quarantaine Nederlanders uit Wuhan-regio bijna voorbij.

Quarantaine Nederlanders uit Wuhan-regio bijna voorbij

Quarantaine Nederlanders uit Wuhan-regio bijna voorbij. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het zit er bijna op voor de Nederlanders die in quarantaine zitten sinds hun terugkeer uit het deel van China waar het nieuwe coronavirus de kop heeft opgestoken. 

De Nederlanders zitten nu zo'n twee weken in quarantaine en dat is genoeg om te kunnen vaststellen of ze het virus onder de leden hebben. Als dat zondag niet zo blijkt te zijn, zijn ze weer vrij om te gaan en staan waar ze willen.

Ziekteverschijnselen


'Vaker studievertraging tussen bachelor en master'.

'Vaker studievertraging tussen bachelor en master'

'Vaker studievertraging tussen bachelor en master'. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het aantal studenten dat studievertraging oploopt tussen de bachelor- en de masteropleiding, is toegenomen, meldde het datajournalistieke platform Pointer (KRO-NCRV) zondag. 

In 2018 liep 26,5 procent studievertraging op, terwijl dat in 2016 nog 12,1 procent was, blijkt uit cijfers opgevraagd bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Sinds 2006 gaat het om bijna 37.000 studenten die na de bachelor niet direct zijn doorgegaan met hun studie, of zelfs helemaal geen masteropleiding zijn begonnen.

In sommige gevallen gaat het om studenten die kiezen voor een 'tussenjaar' om te werken aan hun cv. Ze doen dan een stage of worden ergens bestuurslid. Met die ervaring hopen ze zich, nadat ze alsnog de master hebben behaald, te onderscheiden van de concurrentie.


 Zes tieners aangehouden na gewelddadige beroving in Bleiswijk
Likeability of5

Zes tieners aangehouden na gewelddadige beroving in Bleiswijk

Foto ter illustratie. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

15 FEB 2020

Zes tieners zijn aangehouden op verdenking van een brute en gewelddadige beroving zaterdagmiddag in Bleiswijk.

De zes van 16, 17 en 18 jaar oud werden kort na de beroving aangehouden. Er wordt nog naar meer verdachten gezocht. Vermoedelijk was er een groep van tien man betrokken bij de beroving.

Hersenschudding


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar