Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 29 okt 2019 / 15:49 uur

Datingsites matchen met privacyschending en lokkertjes

Diverse datingsites gaan onverantwoord om met persoonsgegevens. Een aantal van hen plaatsen zodra je op hun site komt al cookies en trackingsoftware. Dit nog voordat ze om toestemming vragen, dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.

Dat is een onaangename inbreuk op de privacy, zo stelt de Consumentenbond. „Doordat je direct te maken krijgt met deze cookies en het advertentienetwerk kan het dat je tijdens het verdere gebruik van het internet geconfronteerd wordt met veel meer advertenties van datingsites. Stel dat je later met een vriend op je computer een weekendje weg zit te boeken en die advertenties komen tevoorschijn, dan geeft dat ongewenst informatie over jou prijs, die je liever niet wil delen.” Bovendien zijn dergelijke praktijken in strijd met de Cookiewet en Algemene verordening gegevensbescherming.

Lokprofiel

En daarbij gaat het niet om de kleine spelers die deze overtreding begaan. Onder andere Tinder en Happn (de sites, niet de apps) worden genoemd. Bovendien blijft het niet bij het doorspelen van gegevens, want ook de profielen zelf worden soms op ongeoorloofde wijze ingezet. „Mijn profiel werd, nadat ik gestopt was, nog maanden als ‘lokkertje’ gebruikt door Lexa. Er moest een advocaat aan te pas komen”, zo onthulde een gebruiker. Dat het niet een op zichzelf staand incident is, blijkt uit het feit dat in de enquête van de Consumentenbond over zeven van de tien onderzochte sites dit soort meldingen naar voren kwamen.

Deze nepprofielen zouden volgens gebruikers ingezet worden om het chatten op gang te brengen, iets dat op sommige platforms (na verloop van tijd) geld kost. „Badoo stelde ongelooflijk knappe vrouwen voor, meestal jonger dan ik in mijn zoekprofiel heb aangegeven”, zo vertelt een geënquêteerde. „Die meldden dat zij geïnteresseerd zijn in oudere mannen. Vervolgens stelden zij allerlei kennismakingsvragen. Zodra ik daarop antwoordden, kreeg ik een nieuwe vraag die totaal niet aansloot op het antwoord dat ik had gegeven.” De Consumentenbond constateerde de overtredingen met behulp van de adblocker Ghostery. „Deze houdt voor je bij wat voor cookies er aan je browser worden toegevoegd en blokkeert privacy-onvriendelijke reclamecookies.”

Sancties

Nu de overtredingen geconstateerd zijn, ligt de verantwoordelijkheid voor het uitdelen van eventuele sancties bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Hierover wilden zij nog geen mededeling doen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Datingsites matchen met privacyschending en lokkertjes
Sluiten