Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 14 okt 2019 / 14:39 uur

Conservatieve partij wint verkiezingen Polen

In Polen heeft de conservatieve partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) de parlementsverkiezingen gewonnen. De partij kreeg bijna 44 procent van de stemmen, zo bleek toen bijna alle stemmen geteld waren.

Premier Mateusz Morawiecki noemde het de grootste verkiezingsoverwinning sinds de val van het communisme in 1990. Zijn partij won vier jaar geleden ook en regeert het land van circa 40 miljoen inwoners sindsdien.

Verhoudingen met EU stroef

De overwinning in de Poolse Tweede Kamer, de Sejm, betekent ook dat de verhouding tussen de regering in Warschau en Brussel stroef blijft. Klachten van de EU over hervormingen van de Poolse rechterlijke macht hebben tot rechtszaken bij het Europese hof en wrijvingen geleid.

In Midden-Europa is mede hierdoor een afkeer ontstaan van de destijds verantwoordelijke EU-commissaris Frans Timmermans. De PiS vierde eerder dit jaar het feit dat niet hij, maar Ursula von der Leyen voorzitter van de Europese Commissie werd. Premier Morawiecki wil minder invloed van de Europese Unie in zijn land, maar Polen zijn over het algemeen voorstanders van EU-lidmaatschap.

Burgercoalitie op twee

De grootste oppositiegroep is de Burgercoalitie, die ruim 27 procent van de stemmen heeft gekregen. Daarna volgt Links, een linkse alliantie met 12,5 procent. De samenwerking tussen de Poolse Boerenpartij en protestpartij Kukiz’15 was goed voor 8,6 procent van de stemmen en een coalitie van uiterst rechts kreeg 6,8 procent.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Conservatieve partij wint verkiezingen Polen
Sluiten