Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 30 okt 2019 / 16:19 uur

Compensatie aan Groningers blijkt niet genoeg

Naar aanleiding van de aardbevingsschade die veel Groningers hebben geleden, zouden zij een compensatie van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) ontvangen. Deze vergoeding blijkt onvoldoende. 

De Groningers hebben last van de aardbevingsschade als gevolg van de gaswinning. Zij kwamen niet uit de kosten met de vergoeding die ze daarvoor van de NAM, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de gaswinning in Groningen, hebben gekregen. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek onder ruim vijfhonderd gedupeerden in opdracht van de Tweede Kamer.

Onderzoek

Het onderzoek is gehouden onder mensen die hun schade voor 31 maart 2017 meldden en daarmee onder de ‘oude’ schaderegeling vielen. Zij kregen gemiddeld 9000 euro aangeboden door de NAM en gingen daarmee akkoord. Inmiddels is de NAM niet meer direct betrokken bij de schadeafhandeling.

Ruim zes op de tien deelnemers aan het telefonische onderzoek gaven aan dat het ontvangen bedrag eigenlijk niet voldoende was om alle schade te herstellen. Dat betekende in veel gevallen dat zij slechts met een gedeeltelijke reparatie genoegen namen (vier op de tien) of zelf geld bij moesten leggen (een kwart).

Onfatsoenlijk behandeld

„Mensen werden ronduit onfatsoenlijk behandeld en gemangeld door procedures", concludeert PvdA-Kamerlid Henk Nijboer. Hij wil dat gedupeerden die onder druk akkoord gingen alsnog de kans krijgen op een volledige schadevergoeding. Volgens SP’er Sandra Beckerman bevestigt het onderzoek „wat we al lang hadden kunnen en moeten weten". Ook zij wil alsnog volledige compensatie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Compensatie aan Groningers blijkt niet genoeg
Sluiten