Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 6 okt 2019 / 16:42 uur

Burgemeester Krikke van Den Haag stapt op om vreugdevuren

Burgemeester Pauline Krikke van Den Haag stapt op, zo maakte ze zondag bekend in een videoverklaring op Instagram. Zij was onder vuur komen te liggen na harde conclusies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over het verloop van de afgelopen nieuwjaarsnacht.

Afgelopen nieuwjaarsnacht trok een regen van vonken over Scheveningen door uit de hand gelopen vreugdevuren. Vanuit de gemeenteraad werd er al geroepen om haar aftreden.

‘Zelf ook onder vuur’

„Het zal niemand zijn ontgaan dat ik zelf ook onder vuur lig", zegt Krikke. „Het aanstaande debat over het rapport wordt binnen en buiten het stadhuis al in alle hevigheid gevoerd en spitst zich steeds meer toe op mijn functioneren."

Ze vervolgt: „Ik heb zojuist de commissaris van de Koning verzocht mij per onmiddellijke ingang ontslag te verlenen. Ik ben met hart en ziel burgemeester van Den Haag geweest", aldus Krikke in de verklaring. Ze zei dat de beslissing haar zwaar viel, maar dat ze de voortgang van het denken en doen in Den Haag niet in de weg wil zitten.

Eerder in opspraak

Krikke is sinds maart 2017 burgemeester. Het is niet de eerste keer dat ze in Den Haag onder vuur lag. Vorig jaar moest ze door het stof na een steekpartij op Bevrijdingsdag. Een Syriër stak toen drie willekeurige mensen op straat neer, waar hij later tbs voor kreeg.

Krikke zei kort na de steekpartij dat de dader bekendstond als verwarde man en dat er geen signalen waren dat er meer aan de hand was. Later bleek dat de politie al onderzoek had gedaan naar mogelijke terreurplannen van de Syriër. Een motie van wantrouwen tegen Krikke kreeg niet genoeg steun in de gemeenteraad.

Wethouders in Den Haag komen zondagavond samen om de voortgang van het bestuur van de stad te bespreken, na het aftreden van burgemeester Krikke.

Begrijpelijk

Fractievoorzitter Hanneke van der Werf van D66 Den Haag noemt de beslissing van Krikke „begrijpelijk", gelet op het kritische rapport. „Het debat moet gaan over de toekomst van de stad. Ze gaf aan met hart en ziel burgemeester te zijn geweest, dat hebben wij ook zo ervaren."

Raadslid Arnoud van Doorn van de Partij van de Eenheid noemt het aftreden van Krikke „een persoonlijk drama dat je niemand gunt". Hij noemt haar beslissing onvermijdelijk.

Reageer op artikel:
Burgemeester Krikke van Den Haag stapt op om vreugdevuren
Sluiten