Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 17 okt 2019 / 10:57 uur

Britse oppositie kritisch over principeakkoord brexit

De Britse oppositie reageert kritisch op het principeakkoord over de brexit. De leider van de grootste oppositiepartij Labour zegt dat de nieuwe brexitdeal nog slechter lijkt te zijn dan die van Theresa May, die met grote meerderheid is verworpen”, bericht Sky News.

Ook de leider van antibrexitpartij Liberal Democrats reageert negatief. „De deal van Boris Johnson zou slecht zijn voor onze economie, openbare diensten en het milieu", zegt Jo Swinson volgens de nieuwszender. Ze stelt „vastberadener dan ooit" te zijn om de brexit te voorkomen.

Nieuw referendum

Swinson wil een nieuw referendum afdwingen over de brexit, met de optie om in de EU te blijven. Ook Labourleider Corbyn zegt dat de kiezers het laatste woord moeten krijgen. De politiek bondgenoot van de regering, de Noord-Ierse DUP, lijkt de deal ook niet te steunen. De partij liet donderdag weten vast te houden aan eerdere kritiek op de gemaakte afspraken.

‘Geeft burgers zekerheid’

Volgens EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier geeft het bereikte principeakkoord bedrijven en burgers weer zekerheid en voorkomt een chaotisch Brits vertrek uit de EU. De onzekerheid heeft te lang geduurd, zei hij op een persconferentie in Brussel.

Het akkoord, dat inmiddels openbaar is gemaakt, moet een ordelijk vertrek van de Britten uit de EU garanderen en behelst ook afspraken over de toekomstige relatie. Volgens Barnier kan de eerder afgesproken transitieperiode tot eind 2020 desgewenst en met goedkeuring van de andere EU-leiders worden verlengd. In het akkoord houdt Londen zich aan zijn financiële verplichtingen. „Er is nu ook juridische duidelijkheid over zaken als intellectueel eigendom en persoonlijke data", aldus Barnier.

Hij wilde niet zeggen of hij denkt dat het Britse Lagerhuis met de overeenkomst zal instemmen. „Daar moeten we voorzichtig mee zijn. Ik heb mijn werk gedaan".

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Britse oppositie kritisch over principeakkoord brexit
Sluiten