Quincy Brouwer
Quincy Brouwer Nieuws 31 okt 2019 / 07:37 uur

Bouwers bezetten Malieveld

Na de boeren eerder deze maand was het woensdag de beurt aan de bouwsector om het Malieveld in Den Haag over te nemen voor een demonstratie.

In Den Haag protesteerden baggeraars, grondverzetters, hoveniers en andere bouwondernemers tegen het vastgelopen stikstofbeleid en de aanscherping van de regels voor met PFAS-chemicaliën verontreinigde grond. Door deze maatregelen zijn duizenden projecten stil komen te liggen of gestaakt, tot frustratie van veel bedrijven.

Op het Malieveld is het al vroeg heel druk. Het stikt er van de vrachtwagens en rondom het podium staat een zee aan mensen in het fluorescerend oranje. Ook de iconische bouwvakkershelmen ontbreken niet.

Bij de hekken die de scheiding tussen vrachtwagenparking en het demonstratievak zelf aangeven, verzamelt een grote groep mannen in oranje jassen. „We zijn al vroeg van huis gegaan, omdat wij het verkeer zo min mogelijk willen hinderen, zegt Jurgen van Herpen (37), die een eigen transportbedrijf heeft. „Vandaag moet een publieksvriendelijke actie worden, de gewone burger moet er zo min mogelijk last van hebben”, vervolgt hij.

De mannen zijn vanochtend met een duidelijke missie uit het Noord-Brabantse Heesch vertrokken. „Die PFAS-norm moet gewoon omhoog”, zegt de vierentwintigjarige grondverzetter Tom van de Wetering. „Heel die zooi moet van tafel, er valt niet te werken met die normen”, valt Van Herpen hem bij. „Inderdaad”, zegt Van de Wetering. „Als wij vandaag konden werken, hadden we hier niet gestaan. Maar alles ligt stil door die maatregelen.”

Vega

Het gesprek wordt onderbroken door een joelende menigte die zijn aandacht op twee ‘aparte’ protesteerders heeft gericht. „Ga naar je eigen protest”, roept een van de omstanders. Niet alleen mensen uit de bouw zijn op het protest afgekomen. Naast de groep uit Heesch staan al enige tijd twee mensen met een bord “Vlees is moord, stop de dierenholocaust”. De mannen uit de bouwsector hebben klaarblijkelijk geen behoefte aan de anti-vleeslobby bij hun protest. Een jongen van een jaar of twintig – die niet tot de groep uit Heesch behoort – komt met een ludieke oplossing. Hij rent naar zijn vrachtwagen en komt terug met een aantal anti PFGAS-stickers die hij op het bord van de anti-vleesindustrie-borden plakt. „Zo, nu horen jullie erbij”, zegt hij. Zijn actie wordt ontvangen met luid applaus. Niet veel later besluiten de anti-vlees-demonstranten dat het beter is om hun protest elders voor te zetten.

Milieu

„Ze zouden de norm voor PFAS in heel Europa hetzelfde moeten maken, zegt Han Hermans, een collega van Jurgen die zich inmiddels bij hen heeft gevoegd. „In Duitsland liggen de normen veel hoger voor PFAS. Het komt daar in het water. Waar denk je dat dat heen stroomt? Juist, naar Nederland. En dan doen ze hier een meting en dan zeggen ze dat het onze schuld is.”

Dat de mannen tegen de maatregelen zijn, wil niet zeggen dat ze het milieu niet belangrijk vinden. „Die nieuwe regels zijn gewoon gekkigheid. Je kan er helemaal niks mee”, zegt Van Herpen. „Dit is een euro-6 motor”, zegt Van de Wetering, wijzend naar zijn vrachtwagen. „Dat zijn de schoonste motoren die er zijn. Ons bedrijf zit ook nog eens op de hoogste schaal van de CO2-prestatieladder. Wij gaan zo schoon mogelijk te werk, maar die nieuwe regels gaan te ver”.

„Hopelijk heeft ons protest vandaag zin”, zegt van Herpen. „Anders moeten we net als de boeren maar weer terugkomen, hè?”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Bouwers bezetten Malieveld
Sluiten